Sarajevo
0

Konferencija o temi "Aktuelno stanje sigurnosti u BiH“

FENA
Tarik Sadović
Tarik Sadović
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH organizirala je danas u Sarajevu konferenciju o temi "Aktuelno stanje sigurnosti u BiH“ na kojoj su sudjelovali predstavnici nadležnih državnih, entitetskih, kantonalnih institucija te Distrikta Brčko.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Branko Zrno je kazao da je cilj konferencije da se suočimo s aktuelnim problemima i da iznađemo rješenja koja će stanje sigurnosti u BiH učiniti boljim za naše građane, a samim tim i za sve one koji su dio sistema sigurnosti.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović je kazao da aktuelno stanje sigurnosti na području BiH karakterizira povećanje broja krivičnih djela općeg kriminaliteta i povećanje broja osoba protiv kojih su podneseni službeni izvještaji. Više je otkrivenih i procesuiranih krivičnih djela okvalificiranih kao organizirani kriminal.

Smanjen je broj krivičnih djela protiv dostojanstva ličnosti i morala, odnosno protiv spolnog integriteta, u padu je i broj krivičnih djela i broj njihovih počinitelja vezanih za zloupotrebu droga, a povećana je količina zaplijenjene droge. Međutim, u porastu su krivična djela izazivanja opće opasnosti, među kojima su najprisutnije razne vrste eksplozija.

Sadović je kazao da, gledano u cjelini, stanje javnog reda i mira može dobiti prolaznu ocjenu.

Direktor SIPA-e Mirko Lujić je rekao da su državne agencije u BiH sposobne da se nose sa sadašnjim sigurnosnim problemima bez obzira na fragmentiranost, rascjepkanost i objektivno nedovoljne kapacitete svih agencija zajedno.

Ali, smatra on, sve agencije zajedno su sposobne da se unutrašnjim resursima, unutrašnjim transformacijama, bolje organizuju i da odrade i vrlo složene slučajeve.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorad Barašin je kazao da misli da sigurnost nije na zadovoljavajućem nivou i da „mora država pokazati zube kriminalcima i da kriminalci ne mogu vladati ovom državom“.

Direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić smatra da je teško odgovoriti na pitanje da li su građani sigurni.

"Kad uzmete naše statističke pokazatelje, trebali biste biti sigurni. Međutim, kada uzmete istraživanja pojedinih međunarodnih organizacija u BiH vidjet ćete da to baš nije slučaj, pogotovo u dijelovima BiH gdje manjinski narodi nisu zadovoljni stanjem sigurnosti“, kazao je Miletić.

Govoreći o problemima s kojima se suočavaju, naveo je da ima jako puno problema i u zakonodavnopravnom smislu, nedostaje jako puno zakona, sve institucije u BiH podjednako dobro ne rade svoj posao i to predstavlja veliki problem.

"Imamo jako puno problema u nedostatku, pogotovo pojedinih institucija recimo za izvršenje krivičnih sankcija u Federaciji, nemamo forenzike recimo za bolesna lica koja se pojavljuju kao izvršioci najtežih krivičnih djela, nemamo objekata za smještaj maloljetnih osoba....“, kazao je Miletić.

Po njegovim riječima, niz je jako velikih problema koji se, nažalost, godinama nagomilavaju, a ne rješavaju se na adekvatan način.

Direktor Uprave policije MUP-a RS-a Uroš Pena je rekao da što se tiče sigurnosne situacije u RS-u, ona je na dosta visokom nivou te da pojedinačni incidenti ne mogu narušiti sigurnost u globalu.