BiH
6

Konferencija o opstojnosti bosanskog jezika u Banjoj Luci kao odgovor na negiranja

FENA
Konferencija "Milenij opstojnosti bosanskoga jezika" bit će održana u petak 24. juna 2016. u Banjoj Luci.

Kabinet potpredsjednika bh. entiteta RS mr. Ramiza Salkića organizira ovu konferenciju u petak 24. juna 2016. godine kao odgovor Bošnjaka koji žive u ovome entitetu na višemjesečna negiranja bosanskog jezika i sistemski planirane i provedene zabrane jezika u školama, a kroz cjelodnevni rad će ukazati na hiljadugodišnji kontinuitet bosanskoga jezika na ovim prostorima, saopćeno je.

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, u najavi konferencije je kazao: "Nikada u povijesti ovih prostora nijedan narod nije bio suočen sa ovakvom jezičkom diskriminacijom kao što su Bošnjaci u RS. Ratom je prostor ovoga entiteta opustošen, ubijene su desetine hiljada ljudi, počinjen je genocid, srušene sve džamije, Bošnjaci protjerani, silovani i zatvarani u logore... Dejton je potpisan da bi omogućio mir i ravnopravnost na cijeloj teritoriji BiH. Nažalost, vlasti RS još uvijek skrivaju masovne grobnice, dvadeset godina provode opstrukcije u provođenju Aneksa VII, zabranjuju i negiraju bosanski jezik, provode segregaciju i diskriminaciju. Djelovanjem vlasti RS Dejtonski mirovni sporazum značajno je ugrožen što život ne-Srba u ovom entitetu čini izuzetno teškim. Organizacija konferencije o bosanskom jeziku naš je odgovor na permanentna negiranja jezika kao temelja bosanskog i bošnjačkog identiteta. Pozvali smo stručnjake za jezik, pozvali nastavnike iz škola, roditelje djece kojima se jezik zabranjuje, ali i naše prijatelje iz svijeta, da prije svega ukažemo na ozbiljnost diskriminacije koju provode vlasti RS, ali i da zajednički krenemo u traženje izlaza iz ove veoma ozbiljne situacije. Želimo prije svega čuti i uvažiti mišljenje struke".

Za učešće u konferenciji prijavljeno je trideset jezičkih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke.