BiH
4

Konferencija “Kako do kvalitetnijih lokalnih usluga” sutra u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U četvrtak u 10:00, u sarajevskom hotelu Hollywood na Ilidži će biti održana konferencija “Kako do kvalitetnijih lokalnih usluga”, u organizaciji Centra za zastupanje građanskih interesa (CPI).

Cilj ove konferencije je da se, uz učešće relevantnih aktera, utvrde konkretne smjernice i preporuke za unapređenje dijaloga i kvaliteta lokalnih usluga, kojima su građani izrazito nezadovoljni.

Povod za organizaciju konferencije je planirano razmatranje Prijedloga zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo, koje je predviđeno Programom rada Skupštine Kantona Sarajevo koncem 2013. godine.

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja stavova građana/ki, vezano za kvalitet i dostupnost javnih usluga na lokalnom nivou. Predstavnici Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina u sastavu KS, kantonalnih javnih preduzeća, Saveza općina i gradova FBiH, te organizacija civilnog društva također će se upoznati i sa dosadašnjim aktivnostima na usaglašavanju Zakona o lokalnoj samoupravi na kantonalnom i federalnom nivou.

Jedinstvenost ovo skupa ogleda se i u tome što će se prvi put javno i na jednom mjestu okupiti predstavnici/e općinskih, gradskih te kantonalnih vlasti i nevladinih organizacija, kako bi razgovarali o konkretnim temama i problemima, te razmotrili pitanja nadležnosti. U Kantonu Sarajevo još uvijek nije riješeno pitanje raspodjele nekih od ključnih nadležnosti između Kantona, Grada Sarajevo i općina, uključujući i usluge koje su bile predmet ovog istraživanja.

Spomenuto istraživanje zadovoljstva građana/ki uslugama na lokalnom nivou provedeno je tokom 2012. godine u okviru projekta “Monitoring lokalnih usluga: organizacije civilnog društva (OCD), građani i lokalne vlasti zajedno do boljih usluga”, kojeg je inicirao i finansijski podržao Fond otvoreno društvo BiH. U provedbi aktivnosti učestvovalo je 20 organizacija civilnog društva iz cijele BiH.

Prvim krugom ispitivanja obuhvaćeno je oko 19.000 domaćinstava u 25 jedinica lokalne samouprave u BiH, uključujući i šest općina u sastavu KS: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Vogošća i Ilidža. Zadovoljstvo korisnika/ca javnim uslugama je analizirano anketiranjem, a pitanja su se odnosila na 16 javnih usluga koje su u isključivoj nadležnosti, ili za koje postoji određena odgovornost lokalnih vlasti.