BiH
1.1k

Konaković poručio: Uprkos prijetnjama još odlučnije nastavljamo s uklanjanjem agresivnih pasa

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković objavio je kako je Vlada KS pokrenula procedure nabavke tranzitnog prihvatilišta za pse lutalice, te u te svrhe izdvajaju novac, ali i da će uprkos brojnim prijetnjama nastaviti s procesom uklanjanja agresivnih pasa s ulica.

Konaković se oglasio nakon što je Tužilaštvo KS izdalo saopćenje u kojem stoji da je u azilu u Hadžićima izvršena kontrola, a nakon fotografija koje su se pojavile na društvenim mrežama, i da je utvrđeno kako nema nikakvih znakova zlostavljanja. Istakao je kako svi kritkuju Vladu KS, iako nije u njenoj nadležnosti ovaj azil. Podsjetio je da brojke i dalje pokazuju kako je preko 60 posto pasa zaraženo zoonozama, te da je 75 posto parkova gdje se igraju djeca zaraženo bakterijama.

"Agresivni psi i dalje napadaju. Iako su sve kontrole inspekcija pokazale da sve radimo po zakonu, pritisak se nastavlja, čak osjetim da se pojačava. Moguće je da prilikom hvatanja ima ponekad i nehumanog postupanja, i to inspekcije kontrolišu. Imali smo nekoliko sastanaka sa NVO koji se bave zaštitom pasa, resorni ministar je dogovorio saradnju. Pokrenute su procedure nabavke tranzitnog prihvatilišta, izdvajamo novac. Pokrenut ćemo hitne izmjene zakona na državnom nivou, da se u zakon ugradi član koji stoji u svim zakonima zemalja iz kojih mi 'zaštitnici' pišu - da se nakon određenog roka koji pas provede u prihvatilištu, oni psi koje niko ne udomi eutaniziraju", rekao je Konaković.

Istakao je kako već puna dva mjeseca dobija na stotine poruka iz Njemačke, Švicarske, Austrije i BiH koje sadrže psovke, uvrede, te prijetnje premijeru i njegovoj porodici.

Ipak poručio je da će Vlada KS još jače i odlučnije nastaviti s uklanjanjem pasa sa ulica Sarajeva.

"Sigurnost i zdravlje naše djece, starijih osoba i ostalih građana Kantona Sarajevo, prvi nam je prioritet", rekao je Konaković.