Lider NiP-a
77

Konaković: Ponudili smo rješenje da BHRT nastavi funkcionisati, a da ne poljuljamo FTV

A. L.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik stranke Narod i pravda, koja je dio federalne i državne vlasti Elmedin Konaković obratio se medijima nakon današnjeg sastanka Trojke sa menadžmentom BHRT-a i FTV-a.

"Prevažno je da smo danas sjeli u ovom formatu i da smo čuli dva odgovorna čovjeka iz javnog servisa. Trojka je ponudila neka od rješenja. Prerano je bilo da nam kažu da li hoće ili neće, nadam se da će razmisliti danas u toku dana i da ćemo imati povratnu informaciju. Želimo da se stvari stabilizuju, da BHRT nastavi normalno funkcionisati, a da ni za milimetar ne poljuljamo FTV koja nam je također izuzetno važna", kazao je.

Kako dodaje, nije znao da je BHT u "ovakvoj dubiozi" i da je "prethodna vlast dovela do toga da je državni servis pred bankrotom."

"BHT je jedan od naših top prioriteta, mora funkcionisati. Danas smo razgovarali da bi novim ugovorom precizirali malo drugačije raspodjelu onog dijela koji ne plaća RTRS i da bi dio tih sredstava, više nego do sada, trebao ići BHRT-u. Ponudili smo FTV-u da paralelno s tim, kroz institucije, namirimo tu razliku kako ih ne bismo poljuljali", objasnio je.

Dodao je da su vlade i ministarstva danas bili na visini zadatka i izrazio nadu da će i menadžment javnih servisa shvatiti važnost ovog trenutka.

"Ponudili smo rješenja koja stabiliziraju cijeli sistem, barem privremeno, a onda ćemo raditi neka dugoročna", kazao je.

Osvrnuo se na RTRS, kazavši da je adekvatna reakcija ranije morala biti.

"Nismo imali adekvatnu reakciju koja je tada morala biti. Nije došlo do formiranja koorporacije, što zakon predviđa. Dozvolilo se da oni 2017. godine izađu bez ikakvih obaveza iz ovog dogovora. Činjenica da je tadašnji VSTV prebacio proces (tužbu BHRT-a protiv RTRS-a zbog dugova) u Banja Luku i da on ima obrise političkog uticaja na pravosuđe što govorimo sve vrijeme. I dalje treba da se vode svi sudski procesi. Na ustavnom sudu su dvije apelcije, čekamo njihov epilog, kako bi RTRS ono što duguje platio i BHRT-u i FTV-u", objasnio je Konaković.

Kazao je da ne računa na naplatu od RTRS-a.

"Nisam neko ko obećava 'NATO sutra' u ovim okolnostima niti govorim da je NATO na Drini. To je nemoguće. Računati na raciju ljudi iz RS-a koji rade sve - udaraju na Ustavni sud, pokušavaju slabiti institucije... Ne računamo na njihovu kooperativnost. Model naplate je model raspodjele postojeće naplate po kojoj, prema dosadašnjoj formuli pripada 50 posto BHRT-u, po 25 posto entitetskim emiterima. Desilo se to da zato što FTV ubire cijeli iznos i poravnava sama sa RTRS-om neka dugovanja, BHRT tu trpi i gubi. U novoj raspodjeli onoga što Elektroprivreda prikupi, taj dio RTRS-a između FTV-a i BHRT-a bi se raspodjelio pravednije a ono što bi eventualno nastalo kao problem FTV-u, mi smo ponudili rješenje kroz naše institucije", objasnio je Konaković današnji prijedlog.