BiH
38

Konaković: Dobavljač hrane odgovoran za trovanje djece bit će sankcionisan

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je jučer direktorica JU “Djeca Sarajeva” Mirjana Jovanović-Halilović podnijela ostavku, otvorila se rasprava da li firma koja je dobavljač hrane ima političku pozadinu te da li će neko iz firme “Gold Mignon” odgovarati.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini KS Sabina Ćudić sinoć je rekla da firma “Gold Mignon” ima političku zaštitiu.

Večeras se oglasio i premijer KS Elmedin Konaković koji kaže da niko nema političku zaštitu i da će svi odgovarati.

“Čekali smo izvještaje institucija i organa o slučaju masovnog trovanja djece u JU Djeca Sarajeva, nismo žurili sa donošenjem odluka jer nisam pristalica izreke 'nije po zakonu ali nama se žuri'. Javne nabavke koje su vodili odgovorni u toj ustanovi su loše vođene. U tenderu za dobavljača hrane nisu tražili dokaze da dobavljač ima dozvolu za promet namirnica životinjskog porijekla. Po zakonu, istina, ne moraju, ali su po savjesti i ozbiljnosti morali. Na takav tender se javi ta famozna firma koja svojim namirnicama otruje preko 200 naših mališana. Naložili smo upravnom odboru da pokrene procedure sankcija i smjena zbog toga jer Vlada KS to ne može uraditi direktno”, napisao je Konaković na društvenim mrežama.

On dodaje da je, prije nego je Vlada KS povukla ovakav potez, direktorica Mirjana Jovanović-Halilović dala ostavku i napisala saopćenje kako je Vlada KS kriva za ta dešavanja.

“Nikad nijedan zvaničan zahtjev iz te ustanove za ova tri mjeseca koliko radimo nismo dobili, zahtjev u kojem se traži od vlade da nešto konkretno unaprijedi u njihovom radu”, napisao je Konaković.

On dodaje da će Vlada KS istrajati u zahtjevima da se oštro sankcionišu i dobavljači koji su krivi za trovanje.

“Nema niko nikakvu zaštitu kako insinuiraju”, kaže Konaković.