Nisu je svi prijavili
254

Konačno objavljena imovina dužnosnika u TK: Najpoznatiji lokalni političar vozi auto od 170.000 KM

A. K.
Imovinu su dužni prijaviti i zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Imovinu su dužni prijaviti i zastupnici u Skupštini TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Podaci o imovini dijela dužnosnika u Tuzlanskom kantonu konačno su javno dostupni, a na osnovu njih se može vidjeti šta sve posjeduju članovi vlade, skupštine i javnih preduzeća te direktori i vijećnici, uz članove njihovih porodica. Registar nije potpun jer imovinu nisu svi prijavili, kršeći zakon.

Nakon brojnih peripetija Registar podataka o nosiocima javnih funkcija i imovini u Tuzlanskom kantonu konačno je javno dostupan. On je kreiran u okviru Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK, a javnost mu može pristupiti zvanično od četvrtka.

Trenutno, a na osnovu prijava dužnosnika koje su stigle do konca prošle godine, registar sadrži podatke za 884 nosioca javnih funkcija i njihovih 1.405 bliskih srodnika jer su zakonski i oni morali izvršiti prijavu. Zanimljivo je da veliki broj njih imovinu nije prijavio te im prijeti novčana kazna u iznosu od deset hiljada KM.

"Ured je završio obradu podataka koju su dostavili nosioci javnih funkcija zaključno sa 31. decembrom 2022. godine. Objavom registra izvršena je glavna uloga ureda, a to je povećanje u transparentnosti rada nosioca javnih funkcija. Registar sadrži podatke o imovini, prije svega nekretninama i pokretninama. Kada govorimo o nekretninama, to su sve nepokretne stvari, a kada kažemo pokretnine, to su pokretnine veće vrijednosti od 5.000 KM, odnosno, one pokretne stvari koje podliježu registraciji. Također, bitan segment dijela, odnosno, imovine koji se podnosi u samoj prijavi je godišnji prihod nosioca javnih funkcija", kazao je Muamer Šljivić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK.

Premijer godišnje zarađuje 28 hiljada KM i ima dva auta

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić iz SDA prijavio je ukupan godišnji prihod od 28 hiljada KM, a od pokretne imovine naveo je dva automobila, od kojih je jedan platio 9.100 KM, dok je za drugi izdvojio 4.000 KM. S druge strane, njegova supruga u Lukavcu posjeduje stan od 43 kvadratna metra, koji je dobila u naslijedstvo sa pretpostavljenom vrijednosti od 50.000 KM.

Predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović iz DF-a svoju obavezu je također izvršio, prijavivši godišnje prihode od 60.704,62 KM. Kada je riječ o imovini, on je naveo da je u Bileći suvlasnik na osnovu naslijedstva dvije kuće, pomoćne zgrade, dva dvorišta, tri oranice-njive te jedne garaže. Ukupna pretpostavljena vrijednost njegove imovine u suvlasništvu je 290.000 KM.

Vujović je naveo i da je vlasnik automobila od 25.000 KM, a prijavio je i dionice u iznosu od 4.850 KM u Hypo Equity BiH. Tu su i štednje u Vieanna osiguranju u ukupnom iznosu od 47.124,5 eura.

Njegov zamjenik u rukovodstvu Skupštine TK Boris Krešić iz DF-a, naveo je da su mu godišnji prihodi od 59.888 KM, a u vlasništvu ima automobil koji je platio 41.820 KM, sa pretpostavljenom vrijednosti od 40.000 KM. Također, ima i štednju u Unicredit banci u iznosu od 8.000 maraka.

Imovinu je prijavila i zamjenica predsjedavajućeg Skupštine TK Lejla Vuković iz SDA. Ona je prijavila godišnji prihod u iznosu od 60.000 KM, a navela je i da je vlasnica automobila nabavne vrijednosti od 13.500 KM, uz pretpostavljenu vrijednost koja je veća za 1.500 maraka.

Šta sve ima poznati lokalni političar

Svoju imovinu je prijavio i jedan od najpoznatijih skupštinskih zastupnika Senad Alić. Kako je navedeno u registru, Alić u svom vlasništvu ima automobil koji je kupio za čak 170.000 KM, a njegovu trenutnu vrijednost je procijenio na dvadeset hiljada manju.

Alić je naveo i da je vlasnik dva stana u Sapni, a zanimljiva je cijena po kojoj ih je kupio u odnosu na procijenjenu vrijednost. Naime, oba stana su veličine od 46 kvadratnih metara. Jedan je kupio za 9.000 KM uz pretpostavljenu vrijednost od 69.000 KM, dok je za drugi izdvojio 20.000 KM, uz pretpostavljenu vrijednost od 69.000 KM.

Također, ovaj zastupnik u Skupštini TK je naveo da njegovi godišnji prihodi iznose 71.263,63 KM, zatim da ima štednju od 20.056,96 KM te vlasnički udjel u firmi Rubus d.o.o. Sapna.

Skupština Tuzlanskog kantona krajem 2021. godine usvojila je Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika.

Shodno tome, izabrani i imenovani dužnosnici na kantonalnom i lokalnom nivou, njihovi savjetnici te direktori, njihovi zamjenici i izvršni direktori uprava, javnih agencija, fondova i preduzeća čiji su osnivači Tuzlanski kanton ili lokalne zajednice, moraju prijaviti svoju pokretnu i nepokretnu imovinu.

Prijava obuhvata vlasništvo nad pokretnom i nepokretnom imovinom, zatim dionicama, obveznicama i udjelima u kompanijama, depozite i štednje u bankama, primanja u BiH i inozemstvu te poklone vrednije od 200 KM.

Svi koji žele pristupiti Registru podataka o nosiocima javnih funkcija i imovini u Tuzlanskom kantonu to mogu učiniti na ovom linku.