Nakon 11 mjeseci
77

Konačno nastavljena sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović u Sarajevu

B. R.
Nastavljena sanacija trga oslobođenja - Alija Izetbegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Nastavljena sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon 11 mjeseci nastavljena je sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović u sarajevskoj općini Stari Grad.

Na nastavak sanacije jednog od centralnih trgova angažovana je nekolicina radnika. U Općini Stari Grad su početkom ovog mjeseca za Klix.ba istakli da su ranije proveli javnu nabavku za izbor najpovoljnijeg proizvođača.

Ranije je objavljeno da bi sanacija trebala koštati manje od milion KM. Radovi su počeli prošle godine, a nedugo nakon toga su obustavljeni. Trebalo je proći 11 mjeseci da bi se nastavili, a institucije su u međuvremenu prebacivale odgovornost jedna na drugu za to što je sanacija obustavljena. Zbog toga je ovaj dio Sarajeva bio ruglo.

Turska općina Fatih je finansijski podržala sanaciju.

Podsjećamo, Općina Stari Grad je prvobitno namjeravala rekonstruisati cijeli Trg oslobođenja - Alija Izetbegović, što je podrazumijevalo i gradnju podzemne garaže. Planirano je bilo da se sačuvaju samo ona stabla koja bi se nalazila izvan gabarita podzemne garaže.

Međutim, veći broj građana suprotstavio se ovako predloženom projektu. Nacrt urbanističkog projekta nije bio prihvatljiv ni Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Da rekonstrukcije neće biti bilo je jasno kada je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio apelaciju općina Stari Grad i Centar. Lokalna zajednica se zbog toga odlučio na sanaciju.