BiH
422

Konačno donesena odluka o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercgovine Velimir Jukić odlučio je potpisati odluku o obradi podataka u skladu sa Zakonom i međunarodnim preporukama, potvrdio je za Klix.ba Jukićev zamjenik Fadil Fatić.

Jukić je konferenciji za medije kazao kako je odluka o obradi podataka u potpunosti usklađena u skladu sa međunarodnim preporukama i da će se ispoštovati rok za objavu rezultata popisa stanovništva.

On je dodao da će Agencija za statistiku BiH vrijedno raditi na aktivnostima objave rezultata te da mu je žao što nije postignut konsenzus u vezi s objavom.

S obzirom na to, kako ističe Jukić, on je iskoristio zakonsku odredbu i potpisao odluku o obradi podataka.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić rekao je kako je zadovoljan usvojenom odlukom s obzirom na to da je u potpunosti u skladu sa međunarodnim preporukama i zakonima u BiH.

"Mi smo bukvalno tekst preporuka ugradili u naš program za obradu podataka. Direktor je donio jedinu zakonsku moguću odluku i sve drugo bilo bi nezakonito i predstavljalo bi problem za Agenciju i državu BiH", kazao je Fatić.

Dodao je da slijedi naporan rad jer svi budući procesi pristupanja EU zavise od rezultata popisa.

"Ovo je prvi veliki korak naše države za pristupanje EU", zaključio je Fatić.

Podsjećamo, direktori entitetskih statističkih zavoda na posljednjoj sjednici Centralnog popisnog biroa zaključili su da je usvajanje jedinstvenog programa za obradu podataka u isključivoj nadležnosti direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

Jukić je nakon sjednice kazao kako njemu nije jasna ta zakonska odredba na što je reagovao njegov zamjenik Fadil Fatić ističući kako je Član 20. u potpunosti jasan i da je usvajanje odluke direktna i jasna nadležnost Agencije za statistiku BiH.

Zakonski rok za objavu zvaničnih rezultata popisa stanovništva, koji je koštao oko 50 miliona KM, je 1. juli 2016. godine. U slučaju da nije bio postignut dogovor rezultati popisa ne bi dobili međunarodnu verifikaciju.