BiH
9

Konačni rezultati popisa stanovništva u BiH od naredne godine

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BiH) će prve konačne rezultate popisa stanovništva, koji je trajao od 1. do 15. oktobra 2013. godine, početi objavljivati naredne godine, a prvi rezultati koji će biti objavljeni su ukupni broj stanovnika i njihova spolna i starosna struktura.

Kako je za Anadolu Agency (AA) rekla Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću u Agenciji za statistiku BiH, obrada popisnog materijala se odvija u skladu s planom aktivnosti koji su usvojili Centralni popisni biro i Vijeće ministara BiH. 

"Trenutno se radi na nekoliko aktivnosti paralelno. U završnoj fazi je skeniranje popisnica, optičko prepoznavanje sadržaja popisnica i tekstualno šifriranje podataka, odnosno obilježja. Paralelno s tim se, u saradnji sa međunarodnim ekspertima, radi na utvrđivanju i testiranju pravila obrade podataka i statističkog čišćenja podataka. Istovremeno radimo na pripremi diseminacionih tabela i knjiga za objavu rezultata popisa. Najveći dio ovih aktivnosti će biti gotov do kraja ove godine", rekla je Adembegović za AA. 

Naredne godine prvi konačni rezultati 

 Ona je kazala kako će Agencija za statitistiku BiH početi s objavom rezultata naredne godine. 

"Kada se utvrde pravila za obradu podataka i istestiraju se softveri, onda će se najveći dio tog materijala raditi automatski, a dio će ići poluautomatski tako da će taj proces ići malo brže", rekla je Adembegović. 

Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH je predviđeno da se objava konačnih rezultata popisa sukcesivno počne od 1. jula ove godine pa do 1. jula 2016. godine. Međutim, na prve konačne rezultate se još uvijek čeka. To je izazvalo i određene kontraverze u javnosti i sumnje u rezultate popisa. 

Adembegović međutim ne objavljivanje rezultata popisa obrazlaže time što je Zakon predvidio period kada trebaju biti objavljeni svi konačni rezultati s tim da 1. juli 2014. godine nije definisan kao datum kad treba da se počnu objavljivati rezultati, već od tog datuma do 1. jula 2016. godine. 

"Ono što je najvažnije za statističke institucije jeste da pratimo plan aktivnosti i da sve rezultate objavimo do krajnjeg roka, a to je 1. juli 2016. godine", rekla je Adembegović.

Neobjavljivanje konačnih rezultata Popisa dovođeno je i u vezu s općim izborima u BiH koji su održani 12. oktobra ove godine. Adembegović je istakla kako objava rezultata nije pomjerana zbog izbora. 

"Taj datum je definisan u Zakonu i na osnovu Zakona mi smo pravili plan aktivnosti tako da je napravljen i plan aktivnosti objave rezultata. Kao što znate, u popisu je bio veliki broj obaveznih pitanja, a pitanja koja su bila obavezna u skladu s međunarodnim standardima i EUROSTAT-ovim preporukama se prva rade. Što se tiče podataka kao što su etnička/nacionalna pripadnost, vjeroispovijest i jezik to nisu bila obavezna pitanja tako da će njihova obrada početi tek krajem 2015. godine. Tako je od početka bilo planirano", rekla je Adembegović.

Ukupan broj stanovnika prioritet

Savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH je kazala kako će prvi rezultati, koji će biti objavljeni naredne godine, biti ukupan broj stanovnika, njihova spolna i starosna struktura sve do nivoa naselja.

Preliminarni rezultati popisa objavljeni su u novembru 2013. godine. Oni su pokazali da su tokom procesa popisane ukupno 3.791.622 osobe. Ukupan broj domaćinstava je 1.163.387, a broj stanova 1.617.308, preliminarni su podaci popisa iz 2013. godine. 

Adembegović je rekla da u ovom trenutku nije moguće reći kolika će biti odstupanja konačnih od preliminarnih rezultata. 

"U ovoj fazi sada to ne možemo znati. Kada uradimo sve kontrole i statističko čišćenje podataka, mi ćemo tek onda znati kolika su bila odstupanja konačnih rezultata u odnosu na preliminarne", rekla je Adembegović i dodala da je evropski standard dva do tri posto.  

Određene nevladine organizacije su se oglašavale i upozoravale kako rezultati neće biti iskoristivi zbog prevelikih manipulacija tokom popisa. 

"Ono što je najvažnije u cijelom ovo procesu je obaveza Agencije za statistiku BiH i entitetskih statističkih zavoda da rade u skladu sa zakonom i standardima struke. Da li metodologija nekima smeta, to nije naš problem. Od samog  početka priprema za popis i samog popisa, stav Centralnog popisnog biroa je bio da ne komentarišemo mišljenja koja izlaze iz okvira struke. Oni jesu govorili to što jesu, ali to nema nikakve veze s onim što rade statističke institucije. Radi se po zakonu i međunarodnim standardima, a kao što znate da je međunarodna monitoring misija cijelo vrijeme uključena i u fazu pripreme i u fazu popisa koji se realizovao na terenu, a uključeni su i u fazu obrade podataka", rekla je Adembegović. 

Odjeci rezultata popisa na bh. realnost

Profesor na Univerzitetu u Grazu i stručnjak za pitanja međuetničkih odnosa, etničkih sukoba i nacionalizma na prostoru jugoistočne Evrope Florian Bieber je za AA kazao kako nakon objave rezultata ne očekuje dramatične promjene, jer je općepoznato da se demogradska slika značajno promijenila nakon 1991. godine. 

"Naravno, rezultati će biti korišteni kako bi se napravili različiti politički zahtjevi i prema tome će utjecaj biti indirektan, u zavisnosti od toga ko će postići najviše poena. Bez obzira, teško je shvatiti zašto je došlo do odgode objavljivanja rezultata. Iako shvatam da rezultati ne bi trebali biti objavljeni prije izbora, iznenađen sam da je potrebno toliko vremena da rezultati budu objavljeni. U svim zemljama u regionu rezultati su, uključujući i one o religiji, jeziku i nacionalnom identitetu bili objavljeni unutar godine ili najviše dvije. Bilo bi dobro imati rezultate kako bi se izbjegle spekulacije", rekao je Bieber. 

Na pitanje da li su tri sporne stavke (etnička/nacionalna pripadnost, vjeroispovijest i jezik) trebale biti drugačije definisane, odnosno da li su uopšte trebale biti na popisnici Bieber je rekao kako je ironično to što su upravo ta tri pitanja najmanje bitna sa statističke tačke gledišta.

"Naravno, to su pitanja koja su važna jedino političarima. Ona su važna u smislu da su neke odredbe, kao što su kvote u javnoj upravi bazirane na popisu iz 1991. godine pa bi novi rezultati mogli stvoriti pritisak da se te kvote prilagode. Sve dok postoje kvote prema pripadnosti određenoj grupi u BiH, rezultati popisa će biti relevantni", rekao je Bieber za AA.