BiH
0

Komšić: Sarajevo ima odlične prijateljske veze s turskim gradovima

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas delegaciju Unije općina Republike Turske (TDBB), koju je predvodio Fahri Solak, generalni sekretar TDBB-a.

Delegacija Republike Turske posjetila je Gradsku upravu u cilju predstavljanja rada i djelokruga ove unije.

  • TDBB je međunarodna organizacija koja je osnovana odlukom Vlade Republike Turske 2003. godine. Cilj Unije je jačanje saradnje i razmjena iskustava između lokalnih samouprava u regijama turskih republika, ali i zajednica koje imaju historijsku, kulturnu i geografsku vezu sa našom zemljom - istakao je Solak, te dodao da Unija broji 1.107 članica iz 28 zemalja, od kojih je 15 iz Bosne i Hercegovine.

Od 2014. do 2015. godine, Unija je, kazao je Solak, u programima edukacije i razmjene iskustava i znanja ugostila 86 općina i institucija lokalne zajednice iz 12 zemalja.

Prema Komšićevim riječima Grad Sarajevo ima odlične prijateljske veze sa turskim gradovima.

  • Sa njih četiri smo pobratimi: Istanbul, Ankara, Bursa i Konya. Tokom velikih majskih poplava i klizišta koja su zadesila našu zemlju, delegacije ovih gradova su usmjerile svoju pomoć najugroženijem stanovništvu - rekao je Komšić.

Na kraju, naglasio je da u bh. prijestolnici egzistira Kulturno-edukacijski centar Konya-Sarajevo, čiji članovi predstavljaju svoje umjetničke radove na izložbi koja se svake godine tradicionalno otvara na Dan grada Sarajeva, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.