Međunarodni skandal
2k

Komšić o ukrajinskoj ikoni: Ako je ovo tačno, neko mora ići u zatvor

D. Be.
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u Mostaru komentarisao aferu u vezi s Miloradom Dodikom koji je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu koja je navodno ukrajinska kulturna baština nestala u Lugansku.
Komšić je danas poručio da neko mora ići u zatvor ukoliko se informacija Ukrajinske ambasade ispostavi tačnom.

"Ta priča o ikoni, ako je tačno da je riječ o ikoni koja potječe iz Ukrajine i koja je donesena u Banju Luku u toku sukoba u Ukrajini, ako je ukradena, ako hoćemo da smo imalo država, onda neko mora da ide u zatvor", izjavio je.

Kaže da bi i sam predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik trebao reći odakle mu, ko mu je donio, dao ili na kraju "ko mu je uvalio".

"Ovo ne može završiti samo na onoj 'pojeo vuk magarca'. Riječ je o krađi, skandalu međunarodnih razmjera, riječ je o nečemu što se procesuira u svakoj normalnoj zemlji. Ovo jednostavno mora završiti na sudu, neko mora otići u zatvor, ako je tačno. Dosta stvari, znate, kod nas ispadne da nisu tačne. Ako je tačno, onda je to odogovor", naveo je Komšić.

U Komšićevom društvu danas je bio i lider LDS-a u Srbiji Čedomir Jovanović koji je kazao da je Dodik "od sebe napravio veću pudlicu nego onaj šarplaninac što mu je darovan".

"Sramota. Bruka za naš narod. Bruka za Bosnu, za Crkvu. Bruka za Lavrova. Bruka, bruka, bruka. I mi se pitamo odakle je to. Išle su tamo palikuće koje su prije toga sve to radile po Bosni", poručio je.