Valentin Inzko u Mostaru
0

"Kompromis ili preduzimanje mjera"

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da je večeras došao u Mostar da bi se u razgovoru sa političarima iz ovog grada uvjerio da li ima spremnosti za kompromis.

Inzko je po dolasku u Mostar za lokalne medije rekao da želi vidjeti hoće li Gradsko vijeće "dati novogodišnji i božićni poklon građanima" i najavio da će u suprotnom preduzeti mjere u dogovoru sa Savjetom za provođenje mira.

Predsjednik Gradskog vijeća Danijel Vidović potvrdio je da će se Inzko sastati sa predstavnicima političkih stranaka koje su zastupljene u ovom tijelu, prenijeli su federalni mediji.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić rekla je ranije Srni da će Inzko razgovarati sa predstavnicima političkih partija o trenutnoj situaciji u Mostaru.

Niko od predstavnika stranka koje su zastupljene u Gradskom vijeću večeras nije bio dostupan za komentar.

Mostar je već više od godinu dana bez gradonačelnika i nema usvojen budžet za ovu godinu, zato što kandidati SDA Suad Hasandedić i HDZ-a BiH Ljubo Bešlić, ne mogu obezbijediti podršku 18 od ukupno 35 vijećnika Gradskog vijeća.

Gradsko vijeće je 11. novembra pokušalo da, u skladu sa Inckovim nalogom, gradonačelnika izabere tajnim glasanjem. Ovo je bio do sada 17. pokušaj izbora gradonačelnika.