PSBiH
0

Komisija za odbranu i sigurnost o dozvolama za promet oružja

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH razmatrala je danas na sjednici Izvještaj o realiziranim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008. godinu te Izvještaj o izdatim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2009. godinu koje je sačinilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Članovi komisije nisu podržali predložene izvještaje nego su usvojili zaključak kojim se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa obavezuje da u roku od 30 dana dostavi komisiji detaljan izvještaj o izdatim i realiziranim dozvolama.

Prihvaćen je i zaključak kojim se ovo ministarstvo obavezuje da u roku od 60 dana dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH detaljan izvještaj o izdatim dozvolama za 2010. godinu i realiziranim dozvolama za 2009. i 2010. godinu.

Jednim od zaključaka o obavezuje se Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana dostavi u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjene zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa kojim se ponovo uvodi obaveza izvještavanja PS BiH o izdatim i realiziranim dozvolama svakih šest mjeseci.

Također, obavezuje se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da u roku od 30 dana dostavi Zajedničkoj komisiji izvještaj o radu Inspektorata za period od 1. januara 2006. do 31. decembra 2009. godine.

Usvojen je i zaključak u kojem se navodi da, povodom razmatranja navedena dva izvještaja, a imajući u vidu sve informacije koju su prisutne u javnosti u vezi ove problematike, Zajednička komisija predlaže domovima PSBiH da zatraže detaljnu informaciju o eventualnim nezakonitostima u ovoj oblasti od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Tužilaštva BiH, te Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a posebno imajući u vidu pismo Misije OSCE-a u BiH i dopis SIPA-e o čijim sadržajima se raspravljalo danas na sjednici.

„Vjerovatno to ne bi dobilo taj stepen ozbiljnosti da OSCE nije upozorio BiH da se dešava izvoz u one zemlje koje su Konvencijom Ujedinjenih nacija, Savjeta bezbjednosti, OEBS-a i drugih zabranjene za izvoz“, kazala je novinarima predsjedavajuća Zajedničke komisije Dušanka Majkić nakon sjednice.

Zajednička komisija je razmatrala Informaciju o rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH, te u vezi s tim zaključila da predloži domovima formiranje istražne komisije čiji zadatak bi bio da istraži kompletan proces uništavanja municije, vojne opreme i naoružanja, da provjeri zakonitost procesa i podnese izvještaj.

Razmatranje Informacije o stanju sigurnosti u BiH u 2010. godini te Informacije o stanju sigurnosti u BiH za period januar - mart 2011. godine odgođeno je za narednu sjednicu.