BiH
4

Komisija razmatrala prijedlog zakona kojim se tretira "bijeli hljeb"

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrala je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, ali se nije izjašnjavala o njegovoj usaglašenosti s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Nakon rasprave je zaključeno je da se Kolegiju Doma sugeriše da traži od predlagača da u roku od sedam dana ispravi uočene nedostatke u predloženom tekstu.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Damir Arnaut je kazao da se radi o prijedlogu zakona koji ne može ići u proceduru, jer se jednim njegovim članom kaže da se mijenja član 48. koji u zakonu ne postoji.

Naime, ranije je usvojen zakon kojim je brisan navedeni član koji se odnosio na korištenje takozvanog "bijelog hljeba".

"Suština je da se član 48. tiče 'bijelog hljeba' i da ovaj prijedlog predviđa njegovo vraćanje na šest mjeseci", kazao je Arnaut.

Član Komisije Šefik Džaferović je pojasnio da zakon koji danas razmatraju u sebi sadrži odredbu o bijelom hljebu" do šest mjeseci s istom platom, koja je ukinuta zakonom koji je usvojen u parlamentarnoj proceduri i te odredbe više nema.

"Danas imamo zakon koji nam predlaže promjenu odredbe koje više nema, koja je u međuvremenu ukinuta", kazao je Džaferović.

On se izjasnio da je protiv bilo kakvog uvođenja "bijelog hljeba" u institucije, jer je to "nešto što je neodbranjivo pred bh. javnošću".

"Moj cilj je da ovaj zakon, ovakav kakav jeste, sa 'bijelim hljebom', ne bude usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH", naveo je Džaferović.

Dodao je kako je tačno da je Vijeće ministara BiH ovaj zakon predložilo prije nego što je usvojen zakon o ukidanju "bijelog hljeba".

Ustavnopravna komisija je danas podržala Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se želi olakšati građanima ostvarivanje njihovih prava, rasteretiti rad sudova, smanjiti sudski troškovi i ostvariti nove budžetske uštede.

Izmjenama Zakona precizira se da Pravobranilaštvo BiH provodi postupak za mirno rješenje spora, koji može pokrenuti svaka osoba koje namjerava podnijeti tužbu protiv Bosne i Hercegovine, kao i u slučajevima u kojima BiH namjerava tužiti neku osobu s prebivalištem ili boravištem u našoj zemlji.

Ustavnopravna komisija je podržala i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, predlagača Vijeća ministara BiH, sa osam amandmana koje je usvojila.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim su precizirane i jasnije definirane pojedine odredbe u skladu sa zahtjevima i potrebama prakse.

Načela izmjena i dopuna Zakona o upravi su odgovornost, pouzdanost, pravna sigurnost, otvorenost i transparentnost, a njihovo praktično provođenje približit će BiH evropskim načelima javne uprave i javnog upravljanja.

Ustavnopravna komisija je utvrdila usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, kao i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Zbog neprisustva predlagača na sjednici Komisije, odgođeno je razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Šemsudin Mehmedović.

Ustavnopravna komisija je primila k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2015. godinu. Prihvaćen je prijedlog član Komisije Lazara Prodanovića koji smatra da je potrebno zakonski regulirati neophodnost objavljivanja imovinskih podataka sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama u BiH.