BiH
8

Kolegij Skupštine ZDK nije usvojio ukidanje "bijelog hljeba"

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je održan kolegiji Skupštine ZDK gdje se razmatralo o zahtjevima koje je dostavio plenum građana Zeničko-dobojskog kantona.

Kolegiji Skupštine ZDK danas je bio u proširenom sastavu, a prvom djelu skupštine prisustvovali su članovi sindikata, udruženja te predstavnici Plenuma građana ZDK, koji su nakon izlaganja svojih zahtjeva napustili kolegiji.

Predstavnici Plenuma građana ZDK su tražili da se ukine "bijeli hljeb" funkcionerima, te su zahtjevali da Skupština ZDK imenuje mandatara, odnosno nestranačkog, nekompromitovanog kandidata i eksperta iz određene oblasti, za premijera nove Vlade ZDK.

Kolegiji Skupštine ZDK podržao je zahtjev za ukidanje novčanih naknada, ali taj zahtjev nije usvojen. Dodali su da nemaju nadležnost za takve odluke, s obzirom da je to pravo regulisano federalnim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH.

Drugi zahtjev Plenuma građana ZDK za imenovanje mandatara usvojen je na današnjem kolegiju Skupštine ZDK.

"Kolegij podržava izneseni zahtjev predstavnika Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona, da se pristupi imenovanju mandatara, odnosno kandidata za premijera nove Vlade Kantona od strane Skupštine, koji bi bio nestranački kandidat, nekompromitovan i ekspert iz određene oblasti, te nakon toga i nove Vlade Kantona, a sve u skladu sa odredbama Ustava i važećih propisa", poručili su iz kolegija Skupštine ZDK.

Nova sjednica Kolegija bit će održana 17. februara kada će se razmatrati dalje aktivnosti s ciljem postupanja sa zahtjevima nezadovoljnih građana organizovanih u Plenumu građana ZDK, te će se nastaviti sa dogovorima o zakazivanju sjednice Skupštine kada će biti razmatrana ostavka Vlade ZDK.