Konferencija u Mostaru
0

Koledž zabrinut zbog medijskog pritiska na Kim Han-sola

FENA
Kim Han-sol
Kim Han-sol
Školski odbor Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC) na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio zabrinutost zbog ogromnog medijskog pritiska koji se vrši nad učenicima te škole, odnosno nad Kim Han-solom, unukom sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-ila koji će se iduće dvije godine školovati na tom koledžu.

"Pozivamo novinare da o izvještavanju o aktivnostima Koledža čija su djelatnost i postignuti rezultati u cijelosti transparentni i uvijek dostupnosti, ne zaborave da su naši učenici maloljetne osobe u vrlo osjetljivoj životnoj dobi te kako ovakva vrsta izvještavanja i medijskog pritiska ima nesagledive posljedice na njihovo odrastanje te etički i moralni razvoj", kazala je Jasminka Bratić, predsjednica Školskog odbora Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, dodajući kako je Koledž zakonski staratelj svojih maloljetnih učenika.

"UWC Mostar i njegovi učenici sa javnošću će i dalje dijeliti sve informacije o svom radu i uspjesima, djelovanju u lokalnoj zajednici i doprinosu reformi obrazovanja u BiH, ali želimo da se mediji ne bave privatnošću naših učenika po bilo kom osnovu", poručila je Bratićeva, pozvavši medije na poštivanje međunarodnih novinarskih konvencija o zaštiti i pravima maloljetnika.

Na novinarski upit je li sjevernokorejski učenik samostalno izabrao da se želi školovati u Mostaru, glasnogovornica Koledža Meri Musa pojasnila je da o tome nije odlučio Kim Han-solo, već u redovnoj proceduri Pokret Koledža ujedinjenog svijeta.

Učenik je prošao redovne standardizirane procedure za sve koledže u svijetu i od države BiH dobio je sve potrebne dozvole da se školuje, dodala je Jasminka Bratić, predsjednica Školskog odbora.

Na novinarski upit zašto se učenik spomenuti učenik nije pojavio na konferenciji za novinare, glasnogovornica Koledža kazala je kako se to nije dogodilo iz razloga što Koledž želi uputiti jasnu poruku medijima i javnosti da ne nasrću na privatnost maloljetnika.

Ono što je za nas vijest jeste da je Kim Han-solo prvi učenik iz Sjeverne Koreje koji pohađa jedan od 13 koledža ujedinjenog svijeta, kazala je Musa. Dodala je da na Koledžu u Mostaru nastavu pohađaju učenici i iz Pakistana, Afganistana, Palestine i drugih zemalja, te da će Kim imati jednake uslove i tretman kao i sva djeca bez obzira na njegovo porijeklo.

Na upit kakve je dojmove stekao sjevernokorejski učenik o Mostaru u protekla dva dana od kada je došao, Musa je kazala da mu se u Mostaru sve sviđa.

Konferenciju za novinare pratilo je oko 20 domaćih i stranih medijskih kuća, posebno medija iz Azije.

Inače, Han-solov djed Kim Jong-il je jedan od posljednjih komunističkih diktatora u svijetu. Vođa Sjeverne Koreje je postao 1994. godine kada je naslijedio oca Kim Il-sunga.