Devet prvačića
23

Koldžo obišao Edukativni centar Nova Kasaba i podijelio ruksake i paketiće

FENA
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo jučer je obišao Edukativni centar Nova Kasaba u istoimenom mjestu na području Republike Srpske.

Općina Novo Sarajevo i ove godine obezbijedila je ruksake i školski pribor za učenike prvih razreda koji nastavu pohađaju u tom centru, te oko 150 paketića sa domaćim proizvodima za učenike od prvog do devetog razreda i nastavni kadar.

U ovoj školskoj godini u prvi razred upisano je šest dječaka i tri djevojčice, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Koldžo je podsjetio da je prije tri godine odlukom Vlade Kantona Sarajevo Edukativni centar Nova Kasaba dodijeljen kao područna škola OŠ "Malta". S obzirom na to da je udaljena 123 km od matične škole, najudaljenija je područna škola u Evropi.

"Želimo da pošaljemo poruku da tih 123 km koliko je ova obrazovna ustanova udaljena od matične škole nas ne može spriječiti u tome da izmamimo osmijeh na licima naše djece. Prva smo općina u BiH koja je uspostavila praksu da na početku školske godine nagradi prvačiće ruksacima i školskim priborom, te već trinaestu godinu zaredom tradicionalnom manifestacijom "Dan dječije radosti" radimo na jačanju svijesti o kupovini domaćih proizvoda - naglasio je općinski načelnik.

Ove godine 616 prvačića novosarajevskih osnovnih škola dobilo je školske ruksake sa potrebnim priborom, dok je podijeljeno rekordnih 2.490 paketića sa domaćim proizvodima.

Predstavnici roditelja čija djeca idu na nastavu u Edukativni centar Nova Kasaba, učitelji i nastavnici zahvalili su na podršci koju Općina Novo Sarajevo pruža povratnicima u taj dio Bosne i Hercegovine, kao i na pomoći u ostvarivanju prava na obrazovanje i jezik.