Ured za reviziju FBiH
85

Kolaps bolnice u Livnu: Od 2007. godine grca u dugovima koje Skupština i Vlada ne plaćaju

G. Š.
Na mogući kolaps Kantonalne bolnice u Livnu još 2018. godine je upozoravao Ured za reviziju institucija Federacije BiH, kada je dao negativno mišljenje o njenom poslovanju i preporuke koje su očito zanemarene, zbog čega je sada ova zdravstvena ustanova dovedena do očaja.
Šefica Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH Mia Buljubašić za naš portal kaže kako je revizija Kantonalne bolnice u Livnu urađena 2018. godine otkrila da ta zdravstvena ustanova kontinuirano bilježi gubitke bilježi od 2007. godine i da je dobila negativno mišljenje.

"Mi smo zaista skrenuli pažnju na sve njihove probleme vezane za finansiranje i gubitke. Dali smo im i negativno mišljenje, ali i određene preporuke koje, sudeći prema trenutnom stanju, nisu poštovane. To je bilo 2018. godine, a sada smo u 2021. godini i prema problemima s kojima se ta bolnica susreće, očigledno u međuvremenu nikad ništa nije ni poduzeto nakon tog izvještaja", kaže Buljubašić za Klix.ba.

Pored negativnog mišljenja, kako je objasnila, tada je Ured za reviziju institucija FBiH na isticanje pitanja stavio to da Kantonalna bolnica u Livnu od 2007. godine konstantno ostvaruje gubitak koji iznad kapitala iznosi devet i po miliona KM i da organi rukovođenja i upravljanja od tog perioda, kao ni osnivač (Kantonalna Skupština i Vlada) nisu poduzeli aktivnosti na pokriću i rješavanju tih problema.

"Mi smo se osvrnuli na period od 2007. godine i napisali da je obaveza da osnivač supsidijarno odgovara za obaveze ustanove u skladu sa zakonom i oni su bili dužni pokriti taj višak rashoda nad prihodima, odnosno pokriti taj gubitak. To je njihova zakonska obaveza i skrenuli smo pažnju na to te dali preporuke da se poduzmu određene aktivnosti", kaže za naš portal šefica Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Ignoriranje upozorenja i preporuka Ureda za reviziju FBiH rezultiralo je katastrofalnim stanjem u toj bolnici pa je sada zbog teškog finansijskog stanja ostala bez lijekova i potrebnih sredstava za liječenje pacijenata i zatvorila hladni pogon te je u pitanje dovedena i isplata plata zaposlenima, što u konačnici vodi i samom zatvaranju te bolnice, ako se hitno ne interveniše.

Direktorica bolnice u Livnu Mladenka Perković, zabrinuta stanjem u zdravstvenoj ustanovi nad kojom je rukovodstvo preuzela prije pola godine, ističe da je zbog nagomilanih dugovanja Porezna uprava aktivirala Rješenje o ograničenju prava raspolaganja novčanim sredstvima na računu poreznog obveznika iz 2016. godine te vrši nadzor nad plaćanjem prema svim fizičkim i pravnim osobama, a dobavljači lijekove neće da isporuče bez avansne uplate.

"Ukupan dug bolnice na dan 31. 12. 2020. godine iznosio je 14.391.580.45, KM, bez zakonskih zateznih kamata, a samo dug prema dobavljačima iznosi 6.375.673,68 KM", ističe Perković

Tvrdi da je u više navrata tražila pomoć Skupštine i Vlade Kantona 10, kao osnivača, i upoznala ih o svim problemima, ali kako naglašava, do sada nijednom nije razmatrana konkretna mjera rješavanja problema u zdravstvu.

Upozorila je da će, ako uskoro ne poduzmu određene mjere, biti onemogućen rad Kantonalne bolnice Livno, koja je jedina zdravstvena ustanova na toj teritoriji koja pruža sekundarni nivo zdravstvene zaštite.