Raffi Gregorian pita
0

"Koji stranački lider će okončati ovu blokadu?"

Sarajevo-x.com
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Političari BiH mogu pokazati dobre namjere prema izbornom tijelu tako što će prestati opstruirati mjere koje bi pomogle da se riješi skandalozna masovna nezaposlenost, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian.

“Oni koji drže Bosnu i Hercegovinu u ekonomskom susjedstvu Ugande i Kambodže su političari koji besramno stoje na putu realizacije ključnih ekonomskih reformi”, izjavio je Gregorian. “Postoji jasna korelacija između ukorijenjene korupcije na najvišim nivoima i pada konkurentnosti. Voda teče nizbrdo, i oni koji završe mokri su građani, a ne veliki šefovi na vrhu”.

Gregorian se obratio povodom predstavljanja Izvještaja o globalnoj konkurentnosti 2009.-2010. u Sarajevu, prema kojem je Bosna i Hercegovina u posljednje tri godine pala na svjetskoj listi poslovanja, tako da je sada na 109. mjestu od 133 zemlje, odmah iza Ugande i ispred Kambodže.

Gregorian je rekao da je 2009. godina bila najteža za “više od 70.000 porodica u Bosni i Hercegovini koje su prema podacima ostale bez prihoda u prvih devet mjeseci ove godine. Sve o čemu danas ovdje razgovaramo mora da se stavi u kontekst te brojke – više od 70.000 radnih mjesta je izgubljeno samo u prvih devet mjeseci 2009. godine. A to je dodatak na već šokantnu brojku od više od 500.000 nezaposlenih. Ova brojka, više nego i jedna druga, svjedoči o padajućoj konkurentskoj moći Bosne i Hercegovine”.

On je izjavio i da bi donošenje Zakona o obligacionim odnosima, uspostavljanje modernog sistema bankarske supervizije i, na prvom mjestu, dalja nadogradnja, a ne vraćanje na prethodno dogovorene reforme, pomogli da se obustavi dalja razgradnja, jer bi to racionaliziralo i moderniziralo poslovno okruženje u BiH i pomoglo da se privuku investicije i otvore nova radna mjesta.

On je izjavio da je ekonomska situacija postala gora jer su ključne reforme obustavljene dok zemlja čeka da stranački lideri riješe svoje nesuglasice.

“Građani trpe posljedice, a malo toga se čini da se to ublaži jer svaka ozbiljna konkretna inicijativa koja bi mogla unaprijediti situaciju se obustavlja, u većini slučajeva na mnogo godina”, rekao je Gregorian.

“Kada pogledamo kumulativni rezultat politike u BiH u posljednje tri godine, vidimo da su izgubljene desetine hiljada radnih mjesta, međunarodne i domaće investicije vrijedne desetine miliona eura, a siromaštvo je u porastu u cijeloj zemlji”, izjavio je on. “U drugim demokratskim državama, vlade koje dovode do rezultata kao što su ovi ne biraju se ponovo”.

Gregorian vjeruje da će siromaštvo i nezaposlenost biti osnovna pitanja u izbornoj kampanji. On je izjavio da će stranka koja čini najviše da se deblokiraju reforme biti ona stranka koja čini najviše da se otvore nova radna mjesta, unaprijedi životni standard i BiH učini konkurentnijom.

“Čim se ove reforme pokrenu sa mrtve tačke na kojoj se nalaze zadnje tri godine ili više, bit će moguće početi pružati pomoć građanima koji su dovedeni u veoma tešku situaciju. Pitanje je: koji stranački lider će preuzeti inicijativu i okončati ovu blokadu?

“Konkurentnost koja je upravo sada potrebna Bosni i Hercegovini je konkurentnost među parlamentarcima da se usvoje pravi zakoni, tako da BiH ponovo može početi privlačiti investicije, otvarati nova radna mjesta i unaprijediti životni standard”, rekao je Gregorian. “Bilo je i previše priče, previše procesa, a premalo suštine – ono što je potrebno jesu djela, a ne riječi”.