Granica kod B. Broda
155

Kod uhapšenih graničnih policajaca pronađen novac, oglasio se i direktor GP-a Zoran Galić

A. D.
Granični prijelaz Bosanski Brod (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Granični prijelaz Bosanski Brod (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon hapšenja pet službenika Granične policije BiH u Bosanskom Brodu, koji su omogućavali prelazak državne granice za novac, iz GP BiH, kao i iz Tužilaštva BiH objavljene su nove informacije u vezi s ovim slučajem.
Terete se za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

"Pored pretresa osumnjičenih policijskih službenika Granične policije BiH pretresaju se i službene prostorije na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod, koje su koristili osumnjičeni policijski službenici. U toku pretresa pronađena je određena količina novca, za koji postoji osnov sumnje da potječe iz izvršenja kaznenog djela", naveli su iz GP BiH.

Iz Tužilaštva BiH su poručili da će osumnjičeni biti privedeni postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

"Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, a osumnjičeni su da su omogućavali nezakonit prelazak državne granice za novčanu nadoknadu, i to preko graničnog prijelaza, te zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrše što bi morali izvršiti, a novac su granični policajci uzimali, kako od stranih tako i od državljana BiH", naveli su.

Također i direktor GP BiH Zoran Galić oglasio se u vezi s ovim slučajem.

"Navedene aktivnosti predstavljaju jasno opredjeljenje Granične policije BiH, na čelu s njenim rukovodstvom, da se suprotstavi svim oblicima koruptivnih ponašanja policijskih službenika Granične policije BiH, stoga pozivamo i ohrabrujemo sve građane i putnike da prijave svaki oblik koruptivnog ponašanja koje uoče ili o tome imaju korisna saznanja", istakao je Galić.

Podsjetimo, istragom je bila obuhvaćena cijela smjena na Graničnom prijelazu Bosanski Brod, a novac su granični policajci uzimali, kako od stranih tako i od državljana BiH.

Zbog provođenja navedenih aktivnosti, određeni period je bio blokiran promet na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod, zbog čega je on uputio izvinjenje putnicima koji su se zatekli u tom trenutku na spomenutom graničnom prijelazu.