BiH
13

Koalicija "Prvi mart": Građani se mogu registrovati za glasanje putem pošte još mjesec dana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija "Prvi mart" pozvala je danas udruženja koja okupljaju povratnike, izbjegla i raseljena lica da uključe svoje resurse u proces mapiranja, kontaktiranja i registracije građana Bosne i Hercegovine koji se nalaze u inostranstvu za glasanje putem pošte.

Premda je u prošlom ciklusu "Prvi mart" aktivnim registrovanjem u dijaspori podigao broj prijavljenih za 100 posto, a broj konačnih važećih glasačkih listića iz dijaspore za prostor RS-a za 53 posto, u ovom izbornom ciklusu nema raspoložive resurse za vršenje registracije izvan zemlje i odlazak aktivista u inostranstvo.

"Pozivamo građane da se preko zvanične web-stranice www.izbori.ba informišu o procesu registracije, te da blagovremeno pristupe registraciji. Svi građani sa važećom vozačkom dozvolom, ličnom kartom ili pasošem se mogu registrovati odmah, dostavljanjem kopije ovog dokumenta i popunjenog PRP-1 obrasca. Molimo građane da vode računa da potpisi na prijavama budu isti kao u dokumentima, te da ne naprave previde u popunjavanju informacija o adresi trenutnog boravka u inostranstvu. Za lica koja nemaju važeće dokumente, odnosno vode se kao izbjegla lica, potrebno je dostaviti dokument zemlje domaćina i dokaz o državljanstvu BiH", poručuju iz koalicije "Prvi mart".

Napominju da se građani mogu registrovati za glasanje putem pošte još mjesec dana.

"Koalicija 'Prvi mart' zbog manjka resursa na ovim izborima ne provodi terensku registraciju glasača u inostranstvu, te zbog toga molimo organizacije koje su u mogućnosti da preduzmu konkretne korake, da vode računa o adekvatnom informisanju i praćenju toka registracije. Važno je da se registrovani glasači kontaktiraju u septembru, kako bi se znalo da li su zaprimili glasački materijal. Za sve one koji nam se direktno obrate pružit ćemo im podršku i upute ovom procesu. Također, stavljamo na raspolaganje naše aktiviste za obuku i prenošenje ranijih iskustava rada sa inostranstvom na procesu registracije", dodaju iz "Prvog marta".