BiH
0

Ko treba da dodjeljuje zamjenske stanove?

FENA
U Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održana javna rasprava na osnovu koje će taj sud odlučiti o jednom zahtjevu 22 delegata iz proteklog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta i tadašnjeg predsjednika FBiH.

Zahtjev je podnijet prošle godine, a zatraženo je da Sud ocijeni da li je ustavna odredba Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koja jedino vakufima, legatima i zadužbinama kao ranijim vlasnicima nacionaliziranih i konfiskovanih stanova omogućava da zabrane - ako hoće - prodaju tih stanova sadašnjim nosiocima stanarskog prava.

Sadašnjim stanarima se zauzvrat u Zakonu nudi mogućnost da dobiju zamjenske stanove, i to iste kvadrature i lokacije, ali se ne precizira - ko će im ih dodijeliti. Sadašnji stanari smatraju da su diskriminirani u odnosu na sve druge nosioce stanarskog prava u Federaciji, a to o njima misle i podnosioci zahtjeva Ustavnom sudu.

Svim drugim nosiocima stanarskog prava u nacionaliziranim stanovima, naime, Zakon omogućava da otkupe te stanove, pa i certifikatima ako hoće, kao što je prije njih učinila većina nosilaca stanarskog prava.

Tokom današnje javne rasprave, sudije Ustavnog suda saslušale su sve zainteresirane strane u ovom postupku. Uime osporene strane, a to je u ovom slučaju zakonodavac, obrazlagao je Nermin Nikšić, poslanik u proteklom i sadašnjem sazivu Predstavničkog doma Federalnog paralmenta.

On je za osporeni zakon kazao da je bio jedini mogući kompromis političkih snaga u parlamentu u vrijeme njegovog donošenja. Zakonodavac je bio svjestan, dodao je, da će trpjeti jedna, brojčano manja kategorija nosilaca stanarskog prava, ali je barem drugoj većoj grupi omogućio otkup stanova u kojima žive već godinama, pa i decenijama i time ih izjednačio s ostalim nosiocima stanarskog prava u FBiH koji su prije dobili pravo na otkup, i to ceritifikatima.

Ustavni sud FBiH je na današnju raspravu pozvao i zainteresirana građanska udruženja nosilaca stanarskih prava te konfiskovane imovine i predstavnike vakufa, legata i zadužbina pa se uime vakufske direkcije u Sarajevu obratio advokat Esad Hrvačić.

Odredba Zakona o kojoj je riječ uopće nije sporna jer država treba da zaštiti institute vakufa, legata i zadužbina, kazao je on. Osim toga, dodao je, nije ugroženo pravo na dom jednoj kategoriji nosilaca stanarskog prava pošto ona može dobiti zamjenske stanove.

Sutkinja Ranka Cvijić, međutim, inisitirala je na pitanju - ko im može dodjeljivati zamjenske stanove, odnosno zašto to nije definirano u Zakonu. Predstavnik zakonodavca Nermin Nikšić izjavio je da općine mogu dodjeljivati kao zamjenske stanove za koje nije podnesen zahtjev za povrat.

Konačna odluka Ustavnog suda FBiH u ovom predmetu bit će donesena naknadno.