BiH
0

Ko je sve optužen u aferi "Energopetrol"

Piše: F. V.
Općinski sud Sarajevo
Općinski sud Sarajevo
Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Sarajevo preuzeo je slučaj Energopetrol, odnosno optužnicu koju je protiv bivšeg premijera Nadžada Brankovića i još osam osoba danas podnijelo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, potvrđeno je za Klix.ba u tom sudu.

Sudija Općinskog suda Sarajevo će u narednih 15 dana razmotriti navedeni predmet te će odlučiti da li će optužnica u ovom slučaju biti potvrđena ili ne.

U Općinski sud Sarajevo je stiglo pet paketa s ukupno 400 dokaza, saznajemo, te će biti potrebno vrijeme da sudija za prethodni postupak pregleda predmet i analizira prikupljeno dokaze.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz više izvora, optužnica je, osim Brankovića, podnesena protiv bivšeg direktora spomenute kompanije Namika Bušatlića, te Kaseme Ćatović, advokata Ahmeda Žilića, Mirka Puljića, profesora Seada Krese, Safeta Prohe, Anke Šešlije i Alme Hasete, koji su članovi Komisije za dokapitalizaciju Energopetrola.

Iako su neki mediji objavili, kako nam je potvrđeno, među optuženima se ne nalaze bivši ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, kadar Stranke za BiH, kao i bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić.

Prema neslužbenim informacijama, iako Branković nije potpisao Ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola, već njegov prethodnik na toj funkciji Ahmet Hadžipašić, koji je u međuvremenu umro, Branković je obuhvaćen jer je, navodno, napravio propust time što nije vodio računa o realizaciji Ugovora. Tako navodno nije bio uspostavljen mehanizam kontrole, osiguranja garancija spornog ugovora, a tri godine se nije znalo gdje je uopće Ugovor o dokapitalizaciji Energopetrola.

Odjel privrednog kriminaliteta Tužilaštva Kantona Sarajevo, nakon provedene istrage, prikupio je dovoljan broj dokaza te je protiv devet osoba podigao optužnicu za krivična djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora, te nasavjestan rad u službi.

Optuženi se sumnjiče da su počinili štetu veću od 32 miliona KM za Energopetrol i Federaciju BiH, a vezano za postupak dokapitalizacije Energopetrola d.d. Sarajevo.