CiK BiH održao sjednicu
0

Ko će naslijediti načelnike Sarajlića, Lipovaču, Kojića?

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj je sjednici potvrdila rezultate izbora za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Rezultati sadrže pregled osvojenih mandata i objavljeni su na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Prijevremeni izbori za općinske načelnike

Nakon što su prihvatili mandate osvojene na Općim izborima 2010. godine, CIK BiH je utvrdio prestanak mandata za nekoliko općinskih/opštinskih načelnika - Asima Sarajlića (Općina Vogošća), Hamdiju Lipovaču (Općina Bihać), Osmana Suljagića (Općina Srebrenik), Amira Zahirovića (Opština Odžak/Vukosavlje), Gorana Mitrovića (Opština Orašje/Donji Žabar) i Mirka Kojića (Opština Srbac).

U skladu s Izbornim zakonom BiH Centralna izborna komisija BiH će u navedenim općinama provesti prijevremene izbore za općinske načelnike.

Sankcije zbog sukoba interesa

Rješavajući po predmetima iz oblasti sukoba interesa, CIK BiH je na današnjoj sjednici donio sedam rješenja o izricanju sankcija.

Utvrđeno je da Šefik Begić iz Lukavca, od 6. novembra 2008. godine do danas, istovremeno obavlja funkciju poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona i funkciju člana Skupštine privatnog preduzeća "Den Alm company" d.o.o. Lukavac.

To je preduzeće u 2008. i 2009. godini sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, čime je Begić izvršio povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.

Stoga mu je primjenom navedenog zakona izrečena sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja te novčana kazna u iznosu od 8.000 KM.

Utvrđeno je u ponovnom postupku da Zorica Miličević, od 28. novembra 2008. godine do danas, obavlja funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, dok istovremeno bliski srodnik obavlja funkciju člana Nadzornog odbora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća za sahrane i upravljanje grobljem "Pokop" d.o.o. Sarajevo.

Time je Miličević izvršila povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH. Stoga joj se primjenom navedenog zakona izriče sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, te novčana kazna u iznosu od 1.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je da Zvonko Mišković iz Orašja, od 6. novembra 2008. godine do danas, obavlja funkciju poslanika u Skupštini Posavskog kantona, dok istovremeno njegov bliski srodnik obavlja funkciju ovlaštene osobe preduzeća "Tea" d.o.o. Kostrč.

To je preduzeće u 2008. i 2009. godini sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, čime je izvršio povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.

Stoga mu je primjenom navedenog zakona izrečena sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, te novčana kazna u iznosu od 2.000 KM.

Utvrđeno je da Salih Ibrić, od 4. decembra 2008. godine do danas, istovremeno obavlja funkciju izabranog dužnosnika, vijećnika u Općinskom vijeću Žepče i funkciju člana Skupštine "BH Telecom" d.d. Sarajevo, koje ima status javnog preduzeća.

Time je Ibrić izvršio povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, pa mu je primjenom navedenog zakona izrečena sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja.

Utvrđeno je da Zijad Isić iz Gračanice, od 28. novembra 2008. godine do danas, istovremeno obavlja funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Gračanica i funkciju ovlaštene osobe udruženja "Organizacija demobilisanih boraca Općine Gračanica". To se Udruženje u 2009. godini finansiralo iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti u iznosu većem od 10.000 KM godišnje.

Time je povrijedio odredbe Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, pa mu je izričena novčana kazna u iznosu od 1.000 KM.

Utvrđujeno je da Huso Ćesiru od 3. decembra 2008. godine do danas, istovremeno obavlja funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo i funkciju ovlaštene osobe privatnog preduzeća "Bosnaplast" d.o.o. Sarajevo. To je preduzeće u 2009. godini sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti. Time je povrijedio odredbe Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, pa mu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, te novčana kazna u iznosu od 3.500 KM.

Utvrđeno je da je Ana Soldo, za vrijeme obavljanja dužnosti vijećnika u Općinskom vijeću Ravno 22. aprila 2009. godine započela i obavljanje dužnosti direktora, odnosno ovlaštene osobe JP "Vjetrenica-Popovo polje" d.o.o. Ravno. Time je povrijedila odredbe Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH, pa joj je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja.

Kazne zbog nedostavljanja izjava o imovinskom stanju

CIK BiH je u skladu s Izbornim zakonom BiH donio i odluke o izricanju novčanih sankcija kandidatima i političkim subjektima zbog nedostavljanja izjava o imovinskom stanju.

Riječ je o kandidatima - Sumeja Osmanović (SDUBiH), Milorad Bojić (SDUBiH), Alen Proho (Stranka udruženih nezavisnih demokrata BiH), Janja Petrović (Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH), Muhamed Kovačević (BOSS-Mirnes Ajanović), Perica Stanić (Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH), Niko Mikulić (Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH) i Mato Dadić (Hrvatska koalicija HDZ 1990-HSP BiH).

Oni su zbog nedostavljanja izjave o imovinskom stanju sankcionirani novčanom kaznom u iznosu od po 1000 KM.

Po istom osnovu kažnjeni su i politički subjekti - SDUBiH s 2000 KM, BOSS-Mirnes Ajanović s 1000 KM, HDZ 1990 s 2000 KM, HSPBiH s 2000 KM i Stranka udruženih nezavisnih demokrata BiH s 1000 KM.