BiH
13

Klokani uskoro ponovo u Pionirskoj dolini

FENA
Pionirska dolina (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pionirska dolina (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Posjetioci Rekreaciono-zabavnog centra "Pionirska dolina" uskoro će ponovo u našem jedinom zoo vrtu, oazi u centru Sarajeva, udaljenoj svega dva kilometra o strogoog centra grada, moći vidjeti klokane odnosno kengure.

Ovo je rezultat uspješne i prije svega prijateljske saradnje uprave RZC Pionirska dolina i zoo vrt, na čelu sa upravnikom Esadom Tajićem i kompanijama Revelique Cosmetics i CM/Ovnak, saznaje Fena u KJKP "Park".

"Vođeni tragičnom pričom koja se prošlog ljeta desila u Pionirskoj dolini kada su od napada pasa lutalica stradala četiri valabi klokana, navedene kompanije, prijatelji Pionirske doline odlučili su da budu donatori i svoja sredstva ulože u nabavku novih životinja, odnosno da mužjak klokana koji je preživio napad pasa lutalica dobije društvo i to dvije ženke", kazala je Agenciji FENA stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Ona je dodala kako su kompanije Revelique Cosmetics i CM/Ovnak odmah po potpisivanju ugovora o relizaciji donacije, na račun KJKP "Park" d.o.o. Sarajevo, u čijem sastavu djeluje i Pionirska dolina, uplatile sredstva od po 5.000 eura, odnosno ukupno oko 20.000 KM kojima žele finansirati troškove transporta, karantena i medicinsko-veterinarskog pregleda životinja, odnosno valabi klokana.

Kako bi životinje što prije bile u Pionirskoj dolini, u saradnji sa EAZA-om (Evropska asocijacija zoo vrt i akvarija), upravnik Esad Tajić i veterinar Vedad Škapur već u ponedjeljak putuju u posjetu zoo vrtovima u Sloveniji, Njemačkoj i Češkoj kako bi odabrali i otpočeli proceduru nabavke životinja.

Planirana posjeta bit će prilika da se s navedenim zoo vrtovima eventualno dogovori i donacija novih životinjskih vrsta, kojima će ove godine biti obogaćena ponuda RZC Pionirska dolina i zoo vrt.