BiH
3

Ključna sjednica: Parlament BiH danas odlučuje hoće li biti raspisani lokalni izbori u Mostaru

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Počela je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će se zastupnici izjasniti o pet različitih prijedloga izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ako parlamentarci na današnjoj sjednici ne postignu dogovor lokalni izbori u Mostaru najvjerovatnije ni ove godine neće biti raspisani.

U hitnoj parlamentarnoj proceduri izmjene Izbornog zakona predložili su zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Mirsad Mešić i Damir Bećirović iz Demokratske fronte (DF), predsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, te zastupnici SDA i SBB-a Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić. Svi oni nude riješenje za održavanja ovogodišnjih lokalnih izbora u Mostaru.

U redovnoj proceduri naći će se i razmatranje izmjena Izbornog zakona koji je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma i članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uoči sjednice pozvao je bh. parlamentarce da konačno donesu odluku kojom će biti omogućeno provođenje lokalnih izbora u Mostaru.

"Pozivam i očekujem od svih delegata i političkih partija koje su predstavljene u Parlamentarnoj skupštini BiH da odigraju konstruktivnu ulogu kako bi konačno bile usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, čime bi bila provedena odluke Ustavnog suda o Mostaru. Želim naglasiti koliko je važno da ovo pitanje Grada Mostara bude riješeno na način koji je dosljedan odluci Suda i koji je pravno utemeljen, ali isto tako na način koji neće dijeliti grad, posebno ne duž nekadašnjih linija razgraničenja", rekao je Inzko.

Dodao je da se od građana Mostara ne može očekivati da još čekaju kako bi mogli glasati, niti se Mostar treba vezivati za neko drugo pitanje, te da je vrijeme "da se ponovo obavežemo na reintegraciju i da vratimo Mostar na pozitivan kurs".

Parlamentarci bi se danas trebali izjasniti i na drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona.

Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputili su klubovi zastupnika opozicionog SNSD-a i pozicionog SDS-a koji je dio parlamentarne većine na državnom nivou. Ovakvi prijedlozi uslijedili su nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio 9. januar kao Dan RS-a neustavnim.

U Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH SNSD i SDS traže da se iz ove pravosudne institucije izbace strane sudije, dok u Prijedlogu zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH traže da se izbriše član koji glasi:

"Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".