BiH
6

Klizište prijeti da uništi kompletno tuzlansko naselje Crvene Njive

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/klix.ba)
Akitviranje klizišta u tuzlanskom naselju Crvene Njive za tamošnje stanovništvo nije nikakvo iznenađenje i nepoznanica. Svakog proljeća stanovnici Crvenih Njiva imaju ogromnih problema sa klizištima, a lani im je sredinom maja poplava odnijela gotovo sve što su imali.

"Uspjeli smo se odbraniti od poplava, jer smo nakon prošlogodišnjeg potopa iskopali, pored kanalizacionih, i alternativne kanale za odvod oborinskih voda. Međutim, od klizišta se sami ne možemo odbraniti. Vjerovali ili ne nas iz Civilne zaštite još uvijek niko nije posjetio“, ogoročen je jedan od stanovnika Crvenih Njiva.

Situacija u Crvenim Njivama je katastrofalna. Stanovnici govore kako će im novo aktiviranje klizišta odnijeti kompletno naselje i uništiti imanja.

"Jutros oko 4 sata ovdje je tutnjalo kao da smo na aerodromu. Istračao sam iz kuće i gledao kako klizište nosi nekoliko pomoćnih objekata“, govori stanovnik Crvenih Njiva.

Većina stanovnika je evakuisana, ali "glave porodica“ povremeno obiđu svoja imanja s nadom da im klizišta neće uništiti njihove domove.

"Rodio sam se i odrastao na Crvenim Njivama. Svima je dobro poznato da imamo problema sa klizištima, ali ovako nešto niko nije zapamtio“, govori naš sagovornik.

U pokretanju klizišta 5. decembra 2010. godine živote su izgubila tri člana porodice Salkić. Trenutna situacija je katastrofalna, a nekoliko kuća "visi“ iznad ambisa.