Metoda zamjenske terepije
1

Klinika za psihijatriju u Tuzli tretira 130 ovisnika o heroinu

Piše: D. Brkić
Na Klinici za psihijatriju UKC Tuzla tokom 2012. godine 130 pacijenata je bilo u postupku liječenja opijatske ovisnosti metodom zamjenske terapije održavanja sa buprenorfino/naloksonom, odnosno s lijekom Suboxone koji se nalazi na A esencijalnoj listi lijekova.

Od 2009. godine, kada je prim. dr. Mevludin Hasanović uspostavio takvu metodu liječenja pa do danas, s heriona se “skinulo” 16 ovisnika. Suboxon je lijek koji pomaže u odvikavanju od uzimanja heroina ili morfija, a uspjeh u liječenju se postiže već u prvih desetak dana.

Ljekari propisuje jednu tableru dnevno od 8 miligrama, a cijena sedam tablet dostatnih za sedam dana u apotekama u Tuzlanskom kantonu je 81 KM. Kao što je navedeno, Suboxone je na esencijalnoj listi lijekova, ali se pacijenti posljednjih dana suočavaju s nedostatkom recepata te su primorani da “besplatni lijek” kupuju.

Dakle, u praksi, pacijenti koji su primorani da kupuju lijek mjesečno troše 324 KM, dok je heroinskim ovisnicima za pola grama droge potrebno dnevno 40 KM ili 1.200 KM za mjesec dana.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja TK naveli su nam kako će recepti za lijek Suboxone biti dostavljeni Klinici za psihijatriju UKC Tuzla najkasnije u ponedjeljak.

Pacijenti koji su kupovali lijek, uz odgovarajući račun, moći će od Zavoda tražiti refundaciju troškova. Inače, lijek se ovisnicima o heroinu ne izdaje lično, s njima mora biti jedan od staratelja kako ne bi došlo do zloupotrebe lijeka, odnosno kako bi ovisnik redovno uzimao lijek koji ga u konačnici može “iščupati” iz pakla droge.