Zarazne bolesti
35

Klinika za infektivne bolesti na KCUS-u nema reagense za HIV i hepatitis

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, odnosno Klinika za infektivne bolesti nema reagense za HIV i hepatitis B i C. Stanje je identično već mjesecima te nema pokazatelja da će se ono u skorije vrijeme poboljšati.

Kako je za Klix.ba rekla jedna od korisnica usluga Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (ime poznato redakciji) koja je na čekanju više od šest mjeseci, uposleni na Klinici za infektivne bolesti se kontinuiranio izvinjavaju jer ne mogu utjecati na činjenicu da reagensa za dvije opasne zarazne bolesti naprosto nema.

Iz KCUS-a smo dobili objašnjenje da trenutno uopće ne planiraju testiranja, da ne znaju kada će reagensi biti dostupni, ali da se nadaju kako će više informacija biti nakon 1. maja.

Prema posljednjim informacijama, u Bosni i Hercegovini ima oko 350 osoba koje su zaražene virusom HIV, dok se broj zaraženih hepatitisom u BiH broji u hiljadama. Sa HIV-om se danas, uz dobru terapiju, može produktivno živjeti, hepatitis B se može spriječiti vakcinom, dok je hepatitis C u potpunosti izlječiv.