BiH
36

KJKP Toplane: Intenzitet zagrijavanja stanova u KS zavisi od vanjske temperature

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zvanična sezona grijanja u Kantonu Sarajevo je počela 15. oktobra, a čitatelji portala Klix.ba su se žalili da im Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Toplane ne isporučuje toplotnu energiju tokom cijelog dana. Iz Toplana navode da se grijna postrojenja reguliraju shodno vanjskoj temperaturi zraka.

Sistem automatske regulacije toplifikacionih sistema Toplana u toku sezone grijanja je podešen prema projektnim uslovima, tako da se zagrijavanje vrši od 6:00 ujutro do 22:00 sata uvečer, što je definirano Uredbom o općim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije.

"U slučaju da vanjska temperatura zraka raste, sistem automatske regulacije smanjuje intezitet zagrijavanja, odnosno isključuje ga iznad 14-15 stepeni celzija, jer se smatra da izolacioni sistem objekata može djelovati tako da unutar objekta bude +20 stepeni celzija uz dozvoljenu mogućnost odstupanja (+/- 1C)", pojašnjavaju za naš portal iz Toplana.

Dakle, intenzitet zagrijavanja u sezoni grijanja od 6:00 do 22:00 sata zavisi od vanjske temperature zraka, ali projektna temperatura unutar objekata treba iznositi 20 stepeni celzija iznad nule, uz dozvoljenu mogućnost odstupanja +/- 1C, bez obzira na visinu vanjske temperature zraka i intezitet zagrijavanja.