Problemi u vezi sa naplatom
499

FOTO+VIDEO / Kilometarske gužve na naplatnim kućicama, vozači ogorčeni

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prije dva dana su predstavnici Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH u Jošanici predstavili novi, zatvoreni sistem naplate putarine za autoput. Danas su na tim naplatnim kućicama kilometarske gužve.

Iako je sistem naplate predstavljen kao najnapredniji i tehnički najsofisticiraniji u regiji, jutros su se stotine vozača uvjerile u suprotno. Iz JP Autoceste FBiH su nam kazali kako rade na rješavanju problema koji je evidentan.

"Gužve su se stvorile iz razloga što su trenutno osposobljene samo dvije naplatne trake, jer nije bilo moguće, za vrijeme rada otvorenog sistema, raditi na više traka. Intenzivno radimo na tome da osposobimo još neke od traka, ali za to je potrebno neko vrijeme. Već sada radimo na tome da pokušamo ubrzati taj sistem i da smanjimo gužvu, jer je evidentno da na tom dijelu postoji problem", kazao je za Klix.ba Adnan Strojil iz Autocesta FBiH.

Kako kaže, na svim ostalim mjestima naplate gužve nema, osim u Jošanici. Na pitanje kada bi problem mogao biti riješen kako bi se izbjegle daljnje gužve, naš sagovornik nam je rekao kako je u teoriji saobraćaja nezahvalno predviđati bilo kakve događaje.

"Mi vjerujemo da ćemo gužve riješiti za pola sata do sat vremena. Kolege iz kontrole saobraćaja aktivno rade. Trudit ćemo se da to bude što prije", kazao je Strojil. Podsjetimo, iz Autocesta FBiH su prije dva dana najavili kako će se kroz naplatne kućice moći prolaziti brzinom do 40 kilometara na sat, a u konačnici bi sistem trebao rezultirati bržim, jednostavnijim, sigurnijim i kvalitetnijim korištenjem autoceste. Ako je suditi prema fotografijama, situacija u Jošanici je mnogo drugačija.