Zastupnik SDA
49

Kešo: Aktuelna državna vlast dočekala Stoltenberga sa potpunim zastojem BiH na NATO putu

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Safet Kešo poručio je kako je vlast (Trojka, SNSD i HDZ) dočekala generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga sa potpunim zastojem Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Alijansi.

"Iako je 2023. godina na samom isteku, Vijeće ministara BiH još uvijek nije pripremilo i usvojilo Program reformi za ovu godinu. S obzirom na činjenicu da je Program reformi ključni dokument koji predstavlja politički i pravni okvir koji definiše obaveze i odnos Bosne i Hercegovine i NATO saveza, neusvajanje tog dokumenta znači da je prva godina mandata novog saziva Vijeća ministara BiH protekla u potpunom zastoju NATO puta", rekao je.

Kešo je kazao da SDA nije dozvolila formiranje Vijeća ministara BiH nakon Općih izbora 2018. godine sve dok stranke iz entiteta RS nisu prihvatile usvajanje Programa reformi i slanje tog dokumenta u sjedište NATO-a u Briselu, čime je aktiviran Akcioni plan za članstvo.

"S druge strane, stranke tzv. Trojke očigledno su pristale i na potpuni zastoj NATO puta samo da bi došli do ministarskih fotelja za svoje čelnike. Pozivamo Vijeće ministara BiH da konačno ispuni svoju obavezu i hitno pripremi i usvoji Program reformi za 2023. godinu, te da već započne aktivnosti na pripremi ovog dokumenta i za narednu godinu", zaključio je Kešo.