BiH
57

Kenan Vučijak osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora

Piše: A. B.
Kenan Vučijak (Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kenan Vučijak (Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bivši direktor Osnovne škole "Isak Samokovlija" Kenan Vučijak, prvostepenom presudom Općinskog suda u Sarajevu osuđen je na godinu i osam mjeseci zatvora, potvrdila je za Klix.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Vučijak, koji je osuđen za zloupotrebu službenog položaja i prijetnje, ranije se pred Općinskim sudom u Sarajevu izjasnio da nije kriv prema optužbi koja mu se stavlja na teret.

Pored zatvorske kazne Vučijaku je izrečena zabrana obavljanja dužnosti u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Osuđen je da je zloupotrebom i iskorištavanjem službenog položaja te upućivanjem prijetnji od 2014. godine iznudio i za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10.000 KM.

Podsjećamo, Vučijak je uhapšen jer je duži period reketario vlasnicu turističke agencije Fox travel, preko koje su organizirane đačke ekskurzije.

Optužnica protiv Vučijaka je podignuta u oktobru 2015. godine, a teretila ga je da postoje osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 383. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH i krivično djelo iznude iz člana 295. stav 1. KZ FBiH.