BiH
0

Kebo: Uloga crkava i vjerskih zajednica veoma važna za BiH

SRNA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo naglasio je danas u Mostaru važnost crkava i vjerskih zajednica u stvaranju ambijenta očuvanja kulturnih, vjerskih i tradicionalnih vrijednosti naroda i građana BiH, te izgradnji pretpostavki za zajednički život.

Kebo je u mostarskom Franjevačkom samostanu sa provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivanom Sesarom i gvardijanom samostana fra Ikom Skokom, razgovarao o društvenim odnosima u BiH, sa posebnim osvrtom na ulogu vjerskih velikodostojnika.

Posebno je istaknuta potreba vraćanja povjerenja među narodima BiH. Sagovornici su se složili da je to dugotrajan proces koji mora biti zasnovan na premisama kompromisa, neprestanog dijaloga, razumijevanja, međusobnog uvažavanja, te razbijanja određenih predrasuda koje postoje u BiH.

Zaključeno je da  političari iz BiH moraju ponijeti  breme odgovornosti za dalji napredak ove zemlje i njeno što skorije priključivanje evroatlanskim integracijama, saopšteno je iz Kebinog kabineta. 

Kebo  je naglasio neophodnost interreligijskog dijaloga u BiH, dodavši da i vjerski velikodostojnici snose dio odgovornosti za stanje u zemlji, zbog čega bi morali još intenzivnije djelovati na procese pomirenja i vraćanja povjerenja. 

"Naš zajednički rad na rješavanju ovih pitanja nasušna je potreba BiH. To je način da osiguramo opstanak i budućnost evropske BiH, u kojoj će se svi konstitutivni narodi i ostali osjećati komotno i koja će otvoriti perspektive mladim ljudima koji u ovoj zemlji treba da grade svoju budućnost", rekao je potpredsjednik FBiH.