BiH
0

Kebo organizira prijevoz povrijeđenog rudara u Milano

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo obišao je danas povrijeđene zeničke rudare smještene u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu te razgovarao sa primarijusom Reufom Karabegom o zdravstvenom stanju najteže povrijeđenog rudara Mehmeda Dizdarevića (1972.), koji leži u Klinici za rekonstruktivnu hirurgiju.

S obzirom da je Dizdarević u životnoj opasnosti, Kebo je kontaktirao ministra odbrane BiH Selmu Cikotića, premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića te ministra zdravlja i socijalne zaštite FBiH Safeta Omerovića kako bi organizirali izmještanje pacijenta u kliniku u Milanu, koja može dati najbolju vrstu usluge u toj oblasti, potvrdio je Feni Kebin glasnogovornik Mirza Sulejmanović.

Ministar Cikotić u međuvremenu je već organizirao helikopter da se pacijent izmjesti u tu italijansku kliniku, a potrebno je još obezbijediti dozvolu na nivou ministarstava vanjskih poslova BiH i Italije kako bi se obezbijedio ulazni koridor za helikopter do klinike.

Ukoliko se obezbijede svi uvjeti, Dizdarević bi već ujutru ili tokom sutrašnjeg dana trebao biti u Italiji.

Dizdarević, od svih povrijeđenih rudara, ima najveći stepen opekotina po tijelu od 65 do 70 posto, te respiratornu opekotinu.

"U pitanju je spašavanje života jednog čovjeka koji nema mogućnost nikakve pomoći. Stoga je ovo sada pitanje odgovornosti i države i društva prema svome građaninu, ali i pitanje ljudske humanosti", kazao je Kebo.

Potpredsjednik Kebo tokom dana će posjetiti i porodicu nastradalog rudara Almira Babića u Zenici te im uručiti jednokratnu pomoć, a predviđen je i susret sa direktorom Rudnika mrkog uglja.

U eksploziji metana koja se dogodila jučer oko 10.00 sati u jami Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica poginuo je rudar Almir Babić, a 14 rudara je zadobilo teške i lakše ozljede.