Još nije kasno za vakcinaciju
0

KCUS: Od 13 zaraženih virusom H1N1 sedam zadržano u bolnici

Piše: Adisa Pobrić
Klinika za infektivne bolesti (Foto: Klix.ba)
Klinika za infektivne bolesti (Foto: Klix.ba)
Od 13 pacijenata zaraženih virusom H1N1 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na Klinici za infektivne bolesti hospitalizirano je njih sedmero, dok su ostali otpušteni na ambulantno liječenje.

"Stanje pacijenata koji su zadržani u bolnici je srednje teško", kazala je za Klix.ba Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS-a.

Najviše zaraženih virusom H3N2

U četiri kantona zdravstvenim ustanovama su se javili pacijenti sa simptomima sličnim gripi - Sarajevskom, Zapadnohercegovačkom, Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom. Kako nam je izjavila Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo, od 10. do 17. januara uzeto je 48 laboratorijskih uzoraka. Većina je pokazala prisustvo H3N2 virusa tipa A, a neki i virusa H1N1, kao i virusa gripe tipa B.

Kako ističu epidemiolozi, u slučajevima zaraženosti virusom H3N2, klinička slika je ista kao kod oboljelih od sezonske gripe, pa su i simptomi i tok bolesti isti. Vakcina koja je dostupna u BiH sadrži komponente za sprečavanje svih vrsta gripe, tako da još uvijek nije kasno da se zaštitite na ovaj način.

"Gripa će potrajati. Ako imate mogućnosti - vakcinišite se. To je ono što uvijek svima savjetujemo", poručila je Ravlija.

Kako spriječiti i prepoznati virus gripe

Povratkom djece u školske klupe i povratkom sa godišnjih odmora može se očekivati porast broja oboljelih, a rizične grupe su mala djeca, starije osobe, hronični bolesnici, osobe s oslabljenim imunitetom i trudnice.

Virus nove gripe širi se i u zemljama regije, a prvi simptomi koji nas upozoravaju na ovo stanje su slični simptomima "obične" sezonske gripe: povišena tjelesna temperatura iznad 39 stepeni, iscrpljenost, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, suh kašalj, mučnina, povraćanje, dijareja.

Osim vakcinacije, ljekari kao prevenciju savjetuju da izbjegavate zatvorene prostore u kojima boravi mnogo ljudi, kao i kontakt s osobama koje imaju simptome gripe. Vrlo je važno da često perete ruke, da prilikom kihanja i kašljanja prekrijete nos i usta te da, ako primijetite prve simptome, odmah potražite pomoć ljekara. Za liječenje gripe vrijede pravila: mirovanje, snižavanje temperature i konzumiranje puno tečnosti.

Kad se zarazite ostanite kod kuće i spriječite širenje zaraze na poslu, među kolegama, u javnom gradskom prijevozu ili na javnim površinama. Često prozračujte prostorije u kojim boravite. S obzirom na to da se radi o virusnoj infekciji, antibiotici nisu efikasni i treba ih uzimati samo po preporuci ljekara.