BiH
438

KCUS nakon ostavke dr. Karabega: Za sedam mjeseci izostanka s posla isplaćeno mu je više od 10.000 KM

Piše: A. B.
Reuf Karabeg
Reuf Karabeg
Nakon što je doktor Reuf Karabeg jučer za Klix.ba potvrdio da je podnio ostavku na mjesto šefa Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), danas se oglasila ova zdravstvena ustanova.

Prema njihovim riječima, prof. dr. Reuf Karabeg je na mjesto šefa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju odlučio podnijeti ostavku 20. maja 2016. godine, nakon što je menadžment KCUS-a obavio analizu rada te Klinike. Iz KCUS-a navode da je u razgovorima koji su prethodili prof. dr. Karabeg iznio poražavajuće podatke o stanju Klinike na čijem je čelu od 2009. godine:

  1. Da je Klinika devastirana postupcima prethodnih menadžmenata
  2. Da ima pet specijalista viška
  3. Da je kadar priman bez njegove saglasnosti i bez ikakve strategije razvoja
  4. Da je zatvoreno "opekotinsko“ odjeljenje i da zbog toga pate bolesnici, jer nemaju adekvatan tretman
  5. Da je "opekotinska operaciona sala“ pretvorena u ljekarsku sobu
  6. Da on nikada nije uspio napraviti saradnju sa šefovima glandularne hirurgije i da se ne rade rekonstrukcije dojke nakon operacija uklanjanja dojke
  7. Da "jednostavno nema pacijenata“

"Dr. Karabeg često je koristio plaćena odsustva. U 2014. godini (42 dana) i 2015. godini (41 dan) izostao je 83 dana, za što mu je KCUS platio 10.659 KM neto. Kada se ovome dodaju dani godišnjeg odmora, po 34 u godini, u dvije navedene godine, dr. Karabeg izostao je s posla 151 dan plaćeno, što je skoro sedam mjeseci", navode iz KCUS-a.

Osvrnuli su se i na česte izostanke dr. Karabega u toku radnog vremena.

"Ako se navedeno analizira, priroda činjenica da novi menadžment očekuje da svi uposlenici rade puno radno vrijeme, naročito šefovi, loše stanje na Klinici koju je predvodio sedam godina, onda je moguće da je ostavka podnesena iz 'moralnih' razloga“, komentiraju iz KCUS-a Karabegovu izjavu da je ostavku podnio iz "moralnih razloga“.

Dr. Karabeg se u novembru 1993. godine zaposlio na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS, a na poziciju šefa Klinike imenovan je u januaru 2009. godine.