BiH
0

Kazne za točenje goriva loše kvalitete niko ne plaća

NINA
Glavni federalni inspektor za kontrolu kvalitete tekućih energenata Marko Pezo potvrdio je jučer za Dnevni list kako je u sklopu ljetne kontrole kvalitete goriva podneseno 19 prekršajnih prijava protiv vlasnika benzinskih pumpi u Federaciji BiH.

"Inspektori su sa 300 pumpi u FBiH uzeli 2.000 uzoraka, a do jučer bilo je ispitano negdje oko 70 posto tih uzoraka. Akcija kontrole kvalitete goriva trajat će do kraja septembra", kazao je za Marko Pezo.

On je istaknuo da se u većini slučajeva radi o dizel gorivu sa smanjenom tačkom paljenja ta da se, otkako su uvedene pooštrene mjere kontrole, kvaliteta goriva popravlja.

"Za vrijeme iste akcije prije dvije godine podneseno je 47 prijava, a prošle godine 28. Nakon još jedne ili dvije akcije, do kraja godine očekujemo da će se broj prijava i dalje smanjivati", kazao je Pezo istaknuvši kako još uvijek ima goriva u koje se miješa špirit.

Međutim, prema informacijama kojima raspolažu federalni inspektori, ima nagovještaja kako gorivo loše kvalitete u BiH ulazi iz Pančeva i Novog Sada.

"Utvrdit ćemo tačnost takvih navoda, a za sada imamo saznanja da to gorivo ne podliježe našim standardima i propisima", najavio je inspektor Pezo. Kontrolu kvalitete goriva vršile su ovlaštene kuće, Herkon iz Mostara, Inspekt RGH iz Sarajeva i ZIK iz Mostara.

Nakon podnošenja prekršajne prijave, prvostupanjski postupak vodi se u Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije, a ukoliko ima žalbi, drugostupanjskom postupku nadležan je sud. Za te prekršaje predviđene su oštre novčane kazne od 20.000 maraka za frime i 5.000 maraka za odgovorne osobe, dok je najoštrija kazna zatvaranje, odnosno oduzimanje dozvole za rad.

Iako su u februaru ove godine na naplatu trebale pristići četiri izrečene kazne, Pezo je naglasio kako do sada nije izvršena naplata nijedne od tih kazni.

Inspektori za sada nisu imali problema s pritiscima i fizičkim prijetnjama, premda su u dva slučaja, u Visokom i Živinicama, podnijeli prijave jer vlasnici pumpi nisu dozvolili uzimanje uzorka benzina, piše Dnevni list.