Sigurnost u saobraćaju
108

Katica: U novi zakon će biti uvrštene kazne za obijesnu vožnju i trajno oduzimanje vozila

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pojačano je prisustvo policajaca na ulicama Kantona Sarajevo, a kako bi bili efikasniji potrebno je usvajanje novog zakona koji se odnosi na oblast sigurnosti saobraćaja, rekao je u razgovoru za Klix.ba ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Katica nam je rekao da MUP KS preduzima pojačane mjere i radnje u skladu sa zaključcima Vlade i Skupštine KS uz primjenu posebnih taktika uprave policije kao samostalnog organa koji se bori protiv saobraćajne delinkvencije u KS.

"Kao ministar sam insistirao na sjednici Vlade KS, a Vlada KS je djelovala prema Vladi FBiH, da mi insistiramo na donošenju zakonskih rješenja kojima bi se oblast sigurnosti saobraćaja tretirala u skladu sa vremenom u kojem živimo i očiglednim problemima sigurnosti u saobraćaju. Smatram da bez tih zakonskih rješenja policija ne može biti efikasna na nivou na kojem bismo mi željeli", ističe Katica.

Dodaje da policija pruža maksimum svojih mogućnosti i da su svi resursi kojima MUP raspolaže u okviru jedinice za saobraćaj iskorišteni.

"To su metode koje mi kontinuirano poduzimamo, podsjećam i da oduzimamo putnička motorna vozila, ali nam treba novi zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH. Znamo da se radi na tome, poslali smo naše primjedbe", kaže nam Katica.

Pitali smo ga kakve nove mjere sa sobom donosi novo zakonsko rješenje.

"Novina je da se trajno oduzimanje vozila predvidi kao dio zakona, da se predvidi obijesna vožnja kao poseban način ugrožavanja sigurnosti saobraćaja i da se sankcioniše. Svakako, predviđene su i rigoroznije sankcije za vožnju u alkoholiziranom stanju ili drugim opijatima. Važno je da imamo odgovarajuće sankcije koje će odvraćati od takvog ponašanja kako one koji čine takve prekršaje tako i stanovništvo", objašnjava Katica.

Usvajanjem novog zakona, dodaje, organ koji se na terenu brine o sigurnosti saobraćaja dobio bi nove instrumente pomoću kojih bi bio još efikasniji.

Podsjećamo, prošle sedmice je u sarajevskom naselju Hrasno došlo do saobraćajne nesreće u kojoj su povrijeđene dvije djevojke, a vozilom je upravljao 17-godišnjak. Utvrđeno je da nije bio pod utjecajem alkohola ili drugih supstanci, međutim, nije imao položen vozački ispit jer je maloljetan.