Gradonačelnik Zenice
40

Kasumović pod još jednom istragom, nadležnima odgovorio: Okačite to "mačku o rep"

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona po prijavi udruženja građana, a potom i posredstvom MUP-a ZDK i FUP zaprimilo je prijave protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića i drugih povodom Izvještaja o finansijskoj reviziji Grada Zenica za 2018. godinu.
Tužilaštvo ZDK, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, je izdalo nalog za poduzimanje odgovarajućih mjera i radnji u cilju provjere navoda iz prijave i donošenja dalje tužilačke odluke.

Naime, u izvještaju revizora koji je više puta bio tema na Gradskom vijeću Zenice, se navode poslovi koje je Grad Zenica ugovarao sa određenim firmama kojima je isplaćivano više novca nego je procijenjeno. Tako je za posao procijenjene vrijednosti do 139.230 KM dodijeljeno 330.475 KM, za posao procijenjene vrijednosti od 174.564 KM dodijeljeno 390.054 KM i drugi...

Sve ove neregularnosti su objavljene u revizorskom izvještaju koji je dostupan javnosti kada je Ured za reviziju Federacije BiH, ukazao na niz nepravilnosti u raspolaganju javnim budžetskim novcem u izbornoj 2018. godini od Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

S tim u vezi reagovao je danas i sam Kasumović koji je poručio da i ovu prijavu, kao i sve ranije, mogu prijavitelji objesiti mačku o rep.

"Odgovorno tvrdim svojim građanima da nije bilo nikakvog pogodovanja u Gradskoj upravi Zenica otkako sam ja na njenom čelu, niti povećanja ugovorenih cijena. Nijedan postupak javne nabavke nije prekoračio procijenjenu vrijednost, a koju, radi informisanja javnosti, napominjem da ne vrši Grad", kazao je Kasumović te dodao:

"Ovdje je očigledno da se i u ovom slučaju radi o kontinuitetu kojeg šest godina zagovaraju osovina zla protiv Gradske uprave Zenica i mene kao gradonačelnika. To najbolje potvrđuje dokument koji sam tražio iz Tužilaštva ZDK koliko je prijava do sada bilo protiv mene (preko 40), a koji možete pogledati u prilogu. Moralna sam vertikala i nikada se nisam bavio kriminalom. Zbog toga me i ne mogu ugurati u svoje kriminalne redove. Ubrzo će oktobar, nakon čega će mnogo toga biti puno jasnije."

Osim ugovora s firmama navedene su i druge neregularnosti koje su dostupne javnosti u Izvještaju o finansijskoj reviziji Grada Zenica za 2018. godinu.