BiH
5

Karavelić: Ljeto 1993. bilo je najteži period odbrane Sarajeva

FENA
Vahid Karavelić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vahid Karavelić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Juli 1993. godine i to ljeto, pa i cijela 1993. godina su bili najteži periodi odbrane glavnog grada BiH grada Sarajeva, a time i cijele BiH, kazao je Agenciji Fena penzionisani general Vahid Karavelić, jedan od ratnih komandanata Prvog korupusa Armije RBiH.

"Te 1993. godine i tog jula 22. jula kada je najviše granata palo na grad Sarajevo je bilo vrijeme kada su snage agresora upravo isplanirale još i ranije da se zauzme grad Sarajevo, da se očisti istočna Bosna, da jedinice Hrvatskog vijeća obrane potpomognute sa hrvatskom vojskom prodru iz Pozora preko Travnika, prema Novom Travniku u srce Bosne i da tako BiH kapitulira. To je bio obostrani plan", kazao je Karavelić.

Sarajevo je bilo pod opsadom od snaga istočnog agresora i to je bio plan da se Sarajevo slomi, dodao je on.

"Na današnji dan i tih dana u julu 1993. najviše granata je padalo na grad Sarajevo. Tada su snage napada sa sjevera da bi zauzele objekat Žuč, kotu 850, svima u BiH, a posebno Sarajlijama dobro poznat termin, a s druge strane su napadali iz pravca Trnova preko Treskavice, Bjelašnice i Igmana i da se spoje sa svojim snagama u Hadžićima kako bi Sarajevo stavili u drugi opsadni obruč i kako bi Sarajevo moralo umrijeti htjelo ili ne. To je bio taj plan, zato su ti julski dani i cijelo ljeto 1993. godine bili najteži za odbranu grada Sarajeva, a time i BiH", pojasnio je Karavelić.

Prije tačno 20 godina, 22. jula 1993. zabilježen je "rekord" od 3.777 granata ispaljenih na Sarajevo, što je bio najveći broj u jednom danu tokom opsade grada.