BiH
0

Karavan mira: Vratiti suživot i toleranciju na područje jugoistočne Evrope

FENA
Vratiti mir u vlastitim dušama te ponovno uspostaviti suživot i povjerenje među svim konfesijama u regionu jugoistočne Evrope, osnovni je zaključak međukonfesionalnih susreta koji su od 26. do 29. marta održani pod nazivom "Od Jerusalema do Sarajeva".

U ovom karavanu mira učestvovali su predstavnici vjerskih i karitativnih organizacija iz Albanije, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Kosova i BiH. Cilj mu je bio ojačati veze među vjerskim zajednicama, što podrazumijeva uspostavljanje jasnog međureligijskog dijaloga te razviti regionalno umrežavanje na izgradnji mira.

Kako je rečeno danas na konferenciji za medije u Sarajevu, 30-ak učesnika karavana posjetilo je Sarajevo, Mostar i Jerusalem, pozivajući na izgradnju ili obnovu tolerancije i povjerenja među različitim vjerama, kulturama i narodima uopće.

Jakob Selimovski iz Makedonije, nekadašnji reisu-l-ulema bivše Jugoslavije, kazao je da su se učesnici skupa tokom posjete Jerusalemu zajedno molili za ponovno uspostavljanje mira na tom području. Zajednička molitva odnosila se i na vraćanje mira u vlastite duše te skupljanje dovoljno snage i volje kako bi se suživot među svim konfesijama vratio i na područje naših država.

Održani su i susreti s brojnim političkim i vjerskim liderima te predstavnicima kulturnih institucija kako bi ih se potaknulo na zajedničku borbu u vraćanju međusobnog razumijevanja.

Direktor Caritasa BiH velečasni Vladislav Varkan smatra kako se trebamo spustiti na niži nivo i vratiti se svojim lokalnim zajednicama, koje i jesu izvor međusobne tolerancije i poštovanja. Posebno važnim smatra intenziviranje rada na terenu s mladim ljudima, jer su oni istinska budućnost svih nas.

Azim ef. Durmić iz Hrvatske je stava kako je osnovni cilj karavana apelirati na sve političke i vjerske lidere da veći napor ulažu u izgradnju mira i suživota, ali ujedno i u lokalnim župama, džematima te parohijama širiti bratsku ljubav. Bez suživota i pomirenja neće biti života na ovim prostorima, upozorio je.

Članove karavana koji su organizirale karitativne organizacije u BiH primili su i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te naibu reis Ismet ef. Spahić.