BiH
0

Karadžiću dozvoljena žalba na optužbu za uzimanje taoca

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY/MKSJ) odobrilo je u srijedu optuženom Radovanu Karadžiću da se žali na odluku kojom je odbijen njegov zahtjev da bude oslobođen optužbi za uzimanje međunarodnih vojnika za taoce 1995. godine.

Vijeće je utvrdilo kako su ispunjeni uslovi da bude odobren zahtjev optuženog da se žali Apelacionom vijeću, ocijenivši da pitanje statusa zarobljenih pripadnika Ujedinjenih nacija (UN) značajno utiče na fer i efikasan postupak ili ishod suđenja.

Karadžić je 5. jula zatražio odobrenje da podnese žalbu Apelacionom vijeću jer smatra da su pripadnici UN-a koje je Vojska Republike Srpske (VRS) uzela za taoce bili “borci” i “učesnici borbenih aktivnosti”.

  • Optuženi želi da ospori tvrdnju da borce hapšenje čini pripadnicima zaštićene grupe. Nelogično je da je počiniocu dozvoljeno da ubije borca, ali da čini zločin ukoliko mu prijeti smrću ili pritvorom, naveo je optuženi u podnesku.

Karadžić je ovaj zahtjev uputio nakon što je Sudsko vijeće krajem juna djelimično prihvatilo njegov zahtjev za oslobađanjem nakon okončanja dokaznog postupka Tužilaštva. Sudsko vijeće smatra da su tužioci izveli dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se mogla utvrditi krivica optuženog po deset tačaka optužnice, među kojima je i optužba o uzimanju međunarodnih talaca, dok je zaključilo da nema dovoljno dokaza za prvu tačku optužnice, koja se odnosi na genocid u sedam opština u BiH.

  • Sudsko vijeće je zaključilo da čak iako su pripadnici UN-a bili borci neposredno prije hapšenja, oni su bili izvan stroja i imali su prava na minimum zaštite, navedeno je u odluci Vijeća koje sudi Karadžiću.

Ipak, ovo vijeće, kojim predsjedava sudija O-Gon Kwon, smatra da bi stav Apelacionog vijeća o pitanju da li borci koji su hapšenjem “izbačeni iz stroja” imaju pravo na zaštitu, uticao na dalji tok postupka, prenosi BIRN Justice Report.

Karadžić, bivši predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga Republike Srpske (RS), optužen je za genocid u Srebrenici, progon nesrpskog stanovništva u 20 opština, terorisanje stanovništva Sarajeva, te uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Dokazni postupak Odbrane trebao bi da počne u oktobru.

Dozvolu za ulaganje žalbe na odluku Sudskog vijeća kojom je odbačena prva tačka optužnice zatražilo je Haško tužilaštvo.