Herbert Okun, svjedok
0

"Karadžićeve naredbe su vrijedne hvale, ali nisu se poštovale"

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Posljednjeg dana svjedočenja, bivši Američki diplomata Herbert Okun je rekao da su naredbe Radovana Karadžića na papiru bile “vrijedne pohvale”, ali u stvarnosti nisu spriječile etničko čišćenje.

U unakrsnom ispitivanju Radovan Karadžić je kroz naredbe koje je potpisao u ratu nastojao pokazati da je više puta zatražio od svojih ministara, vojske i lokalnih vlasti da "poprave“ životne uslove u centrima zatočenja, te da zaustave kršenja ljudskih prava nesrpskih civila, prenosi Birn Justice Report.

Jedna od tih naredbi, iz augusta 1992. godine, nalaže "lokalnim vlastima" kako da se ponašaju "prema svim stranama", te da sve aktivnosti budu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom - između ostalog - da ratni zarobljenici koji su bolesni trebaju odmah biti pušteni.

Svjedok Okun je kazao da je čuo za ove naredbe, ali da se uslovi u logorima "nažalost nisu popravili“.

Ovaj nekadašnji član Međunarodne mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju Evropske zajednice i Ujedinjenih nacija (UN), je 22. aprila ove godine počeo sa svjedočenjem u korist Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću.

Karadžić se tereti, kao nekadašnji Predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, za genocid počinjen u Srebrenici, te u sedam drugih bosanskohercegovačkih općina, kao kampanju granatiranja i snajperisanja Sarajeva, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Optuženi je u sudnici prezentirao više pisama koja je napisao, te objasnio da njima želi dokazati da je „lično više puta naredio nesmetanu distribuciju humanitarne pomoći u Sarajevu“.

”Vaše naredbe su vrijedne hvale doktore Karadžić, ali zaključak iz mnoštva naredbi i pisama o ovim i drugim temama dozvoljavaju mi da zaključim da ih nisu poštivale snage na terenu. Da su vas slušali, ne biste morali slati toliko naredbi”, odgovorio je Okun.

Karadžić je osporio navode da su snage bosanskih Srba krive za prekid dotoka struje i vode u Sarajevo tokom ratnog perioda.

„Mi, Srbi, smo omogućili da dotok vode reguliše UNPROFOR, ali je ovo grad Sarajevo odbio i voda je ponovo zatvorena“, kazao je optuženi.

Okun je odgovorio da je u septembru 1992. godine čuo za Karadžićev prijedlog da snage UNPROFOR-a regulišu dotok vode u grad, ali je dodao da „činjenica da je i deset mjeseci kasnije ovaj problem postojao ponovno ukazuje na disparitet između riječi i djela“.

Naredno ročište zakazano je za 5. maj ove godine.