Haški tribunal
0

Karadžić u utorak ponovo u sudnici

SRNA
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću biće nastavljeno utorak, 31. maja, nakon dvoipomjesečne pauze, saslušanjem svjedoka tužilaštva Radomira Kezunović, koji je nakon prvih višestranačkih izbora u BiH, 1990. godine, bio predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Ilidža.

Glavno ispitivanje će trajati jedan čas, a sudsko vijeće je ranije odlučilo da optuženi može unakrsno da ga ispituje tri časa. Odbrana je saopštila da to vrijeme smatra neadekvatnim i tražiće da se odobri duže unakrsno ispitivanje.

Na listi svjedoka za narednu sedmicu su još politički ekspert tužilaštva Patrick Tranor, za čije je unakrsno ispitivanje Karadžić tražio čak 40 sati, te nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Srpske demokratske strane (SDS) Radomir Nešković, za čije ispitivanje je odbrana tražila deset sati. 

Prekid suđenja od dva i po mjeseca Tribunal je odobrio odbrani radi upoznavanja sa potencijalno oslobađajućim materijalom koji je tužilaštvo objelodanilo sa zakašnjenjem. 

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine. Suđenje je počelo u oktobru 2009. godine, a od početka dokaznog postupka u aprilu 2010., saslušan je 71 svjedok tužilaštva, dok je Momčilo Mandić saslušan kao svjedok sudskog vijeća.

Karadžić je, prema saopštenju vlasti Srbije, uhapšen 21. jula 2008. godine, u Hag je prebačen 30. jula, a već dan kasnije se pojavio pred sudijom radi izjašnjavanja o krivici. Karadžić je izjašnjavanje odložio za mjesec dana, ali se ni 29. avgusta nije izjasnio da li se osjeća krivim, navodeći da će se izjasniti o izmjenjenoj optužnici koja je tada bila u pripremi. 

Sudija je, na novom "prvom stupanju pred sud", 3. marta 2009. u spise uveo da se optuženi ne osjeća krivim. Karadžić je obrazložio da neće da se izjasni o optužnici jer je osporava po osnovu njegovog sporazuma sa međunarodnom zajednicom, koju je predstavljao Ričard Holbruk. 
U Haškom tribunalu sutra će biti nastavljeno i suđenje nekadašnjem pomoćniku komandanta za obaveštajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) generalu Zdravku Tolimiru, neposredno odgovornom komandantu Glavnog štaba VRS generalu Ratku Mladiću. 

Tolimir je optužen za genocid u Srebrenici i prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine. Dokazni postupak nastavlja tužilaštvo. 

Na suđenju prvom ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku Centra službi bezbjednosti u Banjaluci, Stojanu Župljaninu dokazni postupak sutra nastavlja odbrana. Stanišić i Župljanin terete se za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine. 

Za sutra je zakazana statusna konferencija u žalbenom postupku protiv bivšeg načelnika Resora javne bezbjednosti MUP Srbije, generala Vlastimira Đorđevića, koji je u februaru ove godine osuđen na 27 godina zatvora, zbog zločina nad albanskim civilima na Kosovu 1999. godine.

Prošle sedmice žalbe su predali i tužilac i zastupnici odbrane. Branioci smatraju da je prvostepeno vijeće donijelo pogrešne zaključke o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata na Kosovu 1999. i učešću generala Đorđevića u njemu i traže da se presuda ukine ili zatvorska kazna smanji. 

Tužilac u svojoj žalbi navodi da bi Đorđevića trebalo proglasiti krivim i za seksualno nasilje kao oblik progona, a kaznu preinačiti u doživotni zatvor.