Haški tribunal
0

Karadžić osporavao nalaz vještaka

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Drugog dana svjedočenja Richarda Phillipsa, vojnog vještaka Haškog tužilaštva, Radovan Karadžić osporio je njegov nalaz i mišljenje o strukturi Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Karadžić je kazao da je Phillips namjerno ostavio utisak da je Sarajevsko-romanijski korpus (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS) "ogromna vojna sila koja stoji protiv nenaoružanog grada Sarajeva", što je optuženi ocijenio netačnim.

"Ne mogu ostaviti Vijeće u zabludi. To je bio narodni korpus, sačinjen od ljudi koji brane svoje domove. To također nije bio korpus koji dobro funkcioniše, jer je bio pun problema", pojasnio je Karadžić.

Phillips, nekadašnji obavještajni oficir britanske vojske koji je sa svjedočenjem počeo 15. juna, negirao je Karadžićeve navode, te kazao da su problemi s kojima se susretao SRK bili "prirodni za svaki vojnu snagu koja se nađe u višegodišnjem ratu".

Radovanu Karadžiću, bivšem vrhovnom komandantu oružanih snaga Republike Srpske Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) stavlja na teret genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, kao i kampanju snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva koja je bila usmjerena protiv civilnog stanovništva, podsjeća BIRN.

U toku unakrsnog ispitivanja, Karadžić je kazao da SRK sve do 1994. godine nije imao kvalitetan sistem veze, te da su kuriri morali obilaziti linije pod kontrolom korpusa kako bi komanda mogla imati informacije, što je bio "mučan princip informiranja".

"Očigledno je da su informacije razmjenjivanje duž komandnog lanca, tokom čitavog perioda rata. Sistemi koji su korišteni nisu moderni, ali nekada se dešava da padnu sistemi veze, i koristi se ono što se može, ne moraju to biti digitalne radiostanice, već se može uraditi i ručno", odgovorio je Phillips.

Vojnom vještaku je Karadžić prezentirao niz dokumenata komande SRK-a iz 1993. i 1994. godine, u kojima se naglašavaju potrebe da korpus ostvari jedinstvene kartone operativne evidencije i obuke o komandovanju na nižim nivoima, ali je Phillips kazao da ti dokumenti pokazuju "stalna nastojanja da se unaprijedi rad korpusa".

"Ne vidim iz dokumenata da je obuka do tada bila neadekvatna, samo da se popravlja sistem komandovanja. Obuka je stalan zadatak, u svakoj vojsci. Ja se ne mogu sjetiti nijednog trenutka moje službe u britanskoj vojsci da nisam obučavao druge, ili prolazio obuku", dodao je vještak.

Nakon okončanja saslušanja Phillipsa, a s obzirom da Tužilaštvo u Haagu nije predvidjelo saslušanje drugih svjedoka u ovoj sedmici, naredno ročište zakazano je za ponedjeljak, 21. juni ove godine.