Hag
0

Karadžić optužio Holbrookea da je radio u ime Vijeća sigurnosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić optužio je u srijedu bivšeg američkog pregovarača Richarda Holbrookea da je radio u ime Vijeća sigurnosti UN-a i da mu je obećao da će ga zaštiti od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

"To pitanje se ne može svesti samo na jednostrani ili bilateralni sporazum između mene i SAD-a: Holbrooke je radio u ime Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Radovan Karadžić za vrijeme statusne konferencije.

Tokom prvog pojavljivanja pred sudom 31. jula, optuženik je potvrdio da su mu Sjedinjene Američke Države obećale, u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma krajem 1995. godine, da mu se neće suditi pred Haškim tribunalom ako se povuče.

Richard Holbrooke je priznao da je pregovarao o Karadžićevom povlačenju. "Trebalo je da se odmah povuče s dviju dužnosti, s dužnosti predsjednika srpske stranke u BiH i s dužnosti lidera svoje stranke", izjavio je Holbrooke u augustu i dodao da je "potpuna laž" i "dezinformacija" da mu se ne bi sudilo, podsjetio je AFP.

Radovan Karadžić je u srijedu iznio detalje o načinu na koji misli da sam vodi svoju odbranu tokom suđenja za genocid, ratne zločine i zločin protiv humanosti.

"Formirat ću ekipu ako mi sud osigura neophodna sredstva i vjerujem da ću imati pravne savjete koji su mi potrebni", objasnio je on.

"Jedan savjetnik će biti u dvorani, čitat će transkripte (izmjene koje se pojavljuju na ekranima) i davat će mi savjete, uglavnom pravne, ako to bude potrebno", dodao je on.

Karadžić je rekao da je pokrenuo "obimnu" istragu koja treba da dokaže da je NATO pokušao da ga likvidira. N

"NATO me, u skladu s dogovorom s Holbrookeom nije hapsio jedno vrijeme, ali pošto je glavni tužilac (Richard) Goldstoune odbio da izađe ususret tim zahtjevima došlo je do pokušaja likvidacije", rekao je Karadžić.

On je dodao da su iz tog sporazuma "proistekle velike patnje i nevolje, kako njegove lične, tako i njegove porodice, prijatelja, ali i Republike Srpske i Srbije.

Pretpretresni sudija Ian Bonomy je potvrdio da je Karadžić s tim u vezi sudu u augustu dostavio tri dokumenta i da će Vijeće razmotriti tvrdnje da li je Holbrooke imao pravo da se u ime suda na bilo šta obaveže, ističući da i čak da su Karadžićeve tvrdnje tačne to ne bi smjelo da utječe na rad Tribunala.

Tužilaštvo je najavilo da će sljedeće sedmice dostaviti izmijenjenu optužnicu.

Karadžić je insistirao da izmijenjena optužnica bude tretirana kao potpuno nova i podsjetio da ima pravo da se u roku od 30 dana izjasni o krivici.

Bivši lider bosanskih Srba je iznio da Tužilaštvo želi da ubrza i kako je rekao, "smandrlja proces", i da bi bilo bolje kad bi Tužilaštvo pokušalo da ubrza svoje radnje umiesto što pokušava da ubrza suđenje.

Karadžić je ponovio da želi sam sebe da zastupa do kraja procesa i objasnio da niko ne može bolje od njega da zna činjenice, ali da očekuje da mu Sekretarijat omogući da oformi tim svojih pravnih savjetnika.

"Ja moram držati odbranu u svojim rukama, ja ovdje ne branim sebe, branim narod koji je tamo propatio, branim čak i šefove malih država koji će biti na udaru NATO-a ili drugih vojnih saveza nakon ovog presedana da se sudi civilnom šefu države", rekao je Karadžić.

On je ponovio da želi da mu svi transkripti zasjedanja suda budu dostavljani na srpskom jeziku i ćirilici, za koju je rekao da je porodično vezan.

Tužilaštvo je već ranije odgovorilo na ovaj zahtjev tvrdeći da će mu svi dokumenti biti dostavljani na zvaničnim jezicima tribunala - engleskom/francuskom te te bosanskom/hrvatskom/srpskom.

"Ne znam šta je b/h/s jezik. Srpski jezik je moj jezik", rekao je Karadžić i ostao pri svom zahtjevu.

Sudija Bonomy je rekao da će naredna rasprava u ovom procesu biti održana sljedećeg mjeseca, a da će datum nove statusne konferencije biti poznat poslije dobijanja zahtjeva Tužilaštva za izmjenu optužnice.

Haška optužnica protiv Karadžića sadrži 11 tačaka i tereti ga za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Bošnjacima, Hrvatima i ostalim civilima nesrbima u Bosni tokom rata 1992-1995.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu, a Haškom sudu je izručen 30. jula.