BiH
1

Karadžić odustao od svjedočenja u svoju odbranu

Klix.ba
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima i druge zločine počinjene u BiH, odustao je od svjedočenja u svoju odbranu pred Međunarodnim sudom u Haagu.

Karadžić je prethodno najavljivao da će svjedočiti, i za to je tražio 16 radnih sati, poslije čega bi ga unakrsno ispitivali tužioci.

Pri kraju ovog ročišta, Karadžić je, međutim, tokom rasprave o svjedočenju iznenada rekao: “Ja vjerujem da smo za ovih 500 dana očuvali integritet procesa, ja sam učinio sve da bude tako. Nisam stigao da razgovaram sa pravnim savjetnikom o dilemama i nedoumicama... Sada mogu da vam kažem da mi je potpuno jasno da ćemo uštedjeti vrijeme. Ja odlučujem da ne svjedočim.”

Predsjedavajući sudija O-Gon Kwon to je prokomentarisao riječima: “Mislim da je to onda kraj priče.”

Karadžićevo svjedočenje bilo je zakazano za 3. mart. Poslije njegovog odustajanja, ostalo je da tog dana svjedoči zvaničnik vlade Hrvatske, koji bi trebalo da potvrdi autentičnost presretnutih razgovora koje je ta vlada snimila.

Upitan da li će to biti posljednji svjedok Karadžićeve Odbrane, pravni savjetnik Peter Robinson ostavio je otvorenom mogućnost da će, u zavisnosti od odluka Sudskog vijeća, Odbrana izvesti još nekog svjedoka.

Haško tužilaštvo je takođe najavilo da će tražiti da izvede neke dodatne dokaze u odgovoru na iskaze Karadžićevih svjedoka.

Optužnica Karadžića tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu, tužiteljka Ann Sutherland okončala je unakrsno ispitivanje Karadžićevog svjedoka Momčila Grubana, koji je presudom Suda BiH osuđen na sedam godina zatvora za ubistva 30 zatvorenika u Omarskoj.

Gruban je, odgovarajući na pitanje tužiteljke, negirao da je u logoru bilo masovnih ubistava. Tvrdio je da su zatvorenici odvođeni iz Omarske, ali da su tijela nekih od njih pronađena u masovnim grobnicama udaljenim po više od 100 kilometara. Rekao je i da se ubistvo 50 Bošnjaka “nije desilo” i da je svjedok koji je to tvrdio na njegovom suđenju u Sarajevu “lagao”.

Sličan odgovor, Gruban je dao i o seksualnom zlostavljanju u Omarskoj, navodeći primjer žrtava koje su pred sudom promijenile svoj iskaz, javio je BIRN Justice Report.