Svjedok Herbert Okun
0

"Karadžić je htio 'veliku Srbiju'"

SRNA
Svjedok optužbe Haškog tribunala, američki diplomata Herbert Okun, izjavio je danas da je Radovan Karadžić zalagao za Veliku Srbiju, dok je optuženi bivši predsjednik Republike Srpske insistirao da je "želio Jugoslaviju".

"Problem je u tome što Jugoslavija više nije postojala", rekao je Okun, dodavši da je ono što su Srbi u BiH htjeli bilo da "pristupe nečemu što je velika Srbija".

Okun je ponovio da je Karadžić u maju 1992. godine u Gracu, u Austriji, sa nekadašnjim vođom Hrvata u BiH, Matom Bobanom, razgovarao o podjeli Bosne. 

"Muslimani bi, prema vašem planu, dobili zakrpu zemlje u trouglu Sarajevo, Zenica, Tuzla, a ostatak zemlje biste podijelili Vi i Mate Boban", kazao je Okun. Karadžić je prokomentarisao da je "uvijek predviđano da će muslimani dobiti 30 posto, i to najrazvijenijih, urbanih područja u kojima su živjeli".

Okun je izjavio da "i dalje ne razumije zašto Karadžić nije naredio Ratku Mladiću da prestane da granatira Sarajevo, Goražde i druge gradove iako je znao da to šteti srpskoj strani".

"Znam da je vaš argument da su 60.000 Srba bili taoci u Sarajevu, ali mislim da to nije tačno", rekao je Okun.

Suđenje se nastavlja sutra, kada bi Karadžić trebalo da završi unakrsno ispitivanje ovog svjedoka.